W pierwszym kwartale bieżącego roku wyeksportowano z Polski 125,8 tys. ton. świeżych warzyw. W analogicznym okresie pierwszych trzech miesięcy minionego roku poza granice wysłano z Polski dokładnie159,8 tys. ton warzyw.
W porównaniu do pierwszego kwartału 2010 roku wielkość eksportu warzyw zmniejszyła się o 22%. W przypadku eksportu warzyw największe ilości stanowiły polskie pieczarki – ponad 41,0 tys. ton, warzywa kapustne – 42,3 tys. ton, cebula – ponad 19,0 tys. ton wobec 37,5 tys. ton przed rokiem, oraz warzyw korzeniowe – ponad 13,0 tys. ton.
Od stycznia do marca br. Zmniejszyła się też wielkość dostaw świeżych warzyw do Polski, sprowadzono 126,1 tys. ton warzyw (131,1 tys. ton w 2010). W imporcie do Polski dominowały w okresie pierwszych trzech miesięcy pomidory – 42,5 tys. ton, następnie warzywa cebulowe – ponad 21,0 tys. ton, ogórki – 13,7 tys. ton, warzywa kapustne – 12,6 tys. ton z przewagą brokułów i kalafiorów -niecałe 7,0 tys. ton, warzywa korzeniowe – 11,1 tys. ton.