Adoptuj Pszczołę
18 listopada zakończyła się 2. edycja akcji społecznej Greenpeace „Adoptuj Pszczołę”, której celem było zebranie środków na odbudowę populacji pszczół w rejonie Przyczyny Dolnej...
Ulgowa taryfa dla Ukrainy
Wraz z końcem października Unia Europejska obniżyła lub zniosła cła na towary pochodzące z Ukrainy.W dniu 31.10.2014 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się...
Wąglik w kiełbasie, czyli kolejne rosyjskie embargo
Rosja wprowadziła embargo na kolejne unijne produkty. Tym razem zakaz dotyczy kiełbas wołowych, pieczeni i gulaszu z Polski, Niemiec, Słowacji, Portugalii, Szwecji, Belgii, Danii...
Polskie jabłka z Rosji do Kanady?
Większość rodzimych jabłek trafiała do Rosji, dlatego po ogłoszonym przez Federację embargu, polscy sadownicy załamali ręce. Teraz każdy nowy rynek zbytu może być szansą...
Większe zbiory jabłek, mniejsze spożycie
Nie tylko polscy sadownicy mają problem z klęską urodzaju w obliczu rosyjskiego embarga. Tegoroczne zbiory jabłek w Niemczech powinny być bardzo korzystne, prawie o...
EuroTier na finiszu – Polska na 11. miejscu
Ubiegły tydzień w Hanowerze upłynął pod znakiem targów EuroTier – jednej z największych na świecie imprez związanych z produkcją zwierzęcą. 4 dni, ponad 2360...
Wsparcie w starcie
Od 17 listopada br. młodzi z całej Polski mogą skorzystać ze "Wsparcia w starcie". Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej oraz Bank Gospodarstwa Krajowego przygotowało...
Polska liderem realizacji PROW w Unii Europejskiej
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wdraża Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 w najszybszym tempie pośród wszystkich państw Unii Europejskiej.Przekazanie do 7...
Nowe rozporządzenie w sprawie działań informacyjnych i promocyjnych dotyczących produktów rolnych wdrażanych na rynku...
W wyniku trwających obecnie zaawansowanych prac na nową polityką promocyjną, Komisja Europejska opublikowała w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)...
Kwasy humusowe
Są naturalnym składnikiem próchnicy w glebie i tworzą tzw. swoiste substancje próchniczne. Kwasy humusowe podnoszą żyzność gleby dzięki wysokiej pojemności wymiany kationowej, zawartości tlenu...