Adoptuj Pszczołę

0
18 listopada zakończyła się 2. edycja akcji społecznej Greenpeace „Adoptuj Pszczołę”, której celem było zebranie środków na odbudowę populacji pszczół w rejonie Przyczyny Dolnej...

Ulgowa taryfa dla Ukrainy

0
Wraz z końcem października Unia Europejska obniżyła lub zniosła cła na towary pochodzące z Ukrainy.W dniu 31.10.2014 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się...

Wąglik w kiełbasie, czyli kolejne rosyjskie embargo

0
Rosja wprowadziła embargo na kolejne unijne produkty. Tym razem zakaz dotyczy kiełbas wołowych, pieczeni i gulaszu z Polski, Niemiec, Słowacji, Portugalii, Szwecji, Belgii, Danii...

Polskie jabłka z Rosji do Kanady?

0
Większość rodzimych jabłek trafiała do Rosji, dlatego po ogłoszonym przez Federację embargu, polscy sadownicy załamali ręce. Teraz każdy nowy rynek zbytu może być szansą...

Większe zbiory jabłek, mniejsze spożycie

0
Nie tylko polscy sadownicy mają problem z klęską urodzaju w obliczu rosyjskiego embarga. Tegoroczne zbiory jabłek w Niemczech powinny być bardzo korzystne, prawie o...

EuroTier na finiszu – Polska na 11. miejscu

0
Ubiegły tydzień w Hanowerze upłynął pod znakiem targów EuroTier – jednej z największych na świecie imprez związanych z produkcją zwierzęcą. 4 dni, ponad 2360...

Wsparcie w starcie

0
Od 17 listopada br. młodzi z całej Polski mogą skorzystać ze "Wsparcia w starcie". Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej oraz Bank Gospodarstwa Krajowego przygotowało...

Polska liderem realizacji PROW w Unii Europejskiej

0
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa wdraża Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 w najszybszym tempie pośród wszystkich państw Unii Europejskiej.Przekazanie do 7...

Nowe rozporządzenie w sprawie działań informacyjnych i promocyjnych dotyczących produktów rolnych wdrażanych na rynku...

0
W wyniku trwających obecnie zaawansowanych prac na nową polityką promocyjną, Komisja Europejska opublikowała w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)...

Kwasy humusowe

0
Są naturalnym składnikiem próchnicy w glebie i tworzą tzw. swoiste substancje próchniczne. Kwasy humusowe podnoszą żyzność gleby dzięki wysokiej pojemności wymiany kationowej, zawartości tlenu...