Ferma Bydła Zaprasza

0
211

W dniach 27 lutego – 1 marca 2009 odbędzie się IX edycja Międzynarodowych Targów Ferma Bydła. Targi odbywają się od 2001 roku. To jedna z najważniejszych imprez wystawienniczych w brażny rolniczej. W ubiegłym roku w targach uczestniczyło 200 firm i zwiedziło je ponad 20 tysięcy rolników.

Już pierwsza edycja Targów okazała się dużym sukcesem, gdyż uczestniczyło w niej 120 firm polskich i zagranicznych, a targi zwiedziło 16 tysięcy rolników z całej Polski.
Obecnie targi FERMA BYDŁA” są uznawane za jedną z najważniejszych i największych imprez w kraju, związanych z szeroko pojętą infrastrukturą hodowli bydła i produkcji mleka.

W organizacji targów, od początku aktywnie brały udział Związki Hodowców i Producentów Bydła oraz Krajowe Centrum Hodowli Zwierząt. Obecnie funkcję tę przejęła Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Ważnym elementem towarzyszącym imprezie okazało się tzw. Forum Hodowli Bydła i Produkcji Mleka oraz Konferencja “Pasze objętościowe – najważniejsze w żywieniu bydła”. Są to konferencje naukowo – techniczne, podczas których w tym roku, referaty, w trakcie trzech dni, wygłosi 35 prelegentów (szczegółowy program konferencji na stronie www.targiferma.com.pl). Organizatorzy zaprosili najlepszych w kraju naukowców i praktyków z różnych ośrodków akademickich, instytutów branżowych, Akademii Nauk, jak również wiodących gospodarstw hodowli zarodowej. O aktualnej sytuacji na polskim rynku mleka i perspektywach jakie czekają branżę, poinformują przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Ciekawym i ważnym wydarzeniem tegorocznej edycji FERMY BYDŁA, będzie przygotowana przez Wielkopolską Izbę Rolniczą, debata poświęcona aktualnej sytuacji na rynku mleka, na którą organizatorzy zaprosili ministra Marka Sawickiego oraz przedstawicieli spółdzielni mleczarskich. Początek spotkania 27 lutego godzina 14.00 – sala wykładowa A w hali Arena.

Każdy z hodowców, który zdecyduje się przywieźć na targi próbkę paszy, którą skarmia swoje stado, będzie miał możliwość zbadania jej składu i ocenę pod względem wartości energetycznej i wpływu na mleczność krów.

Podczas tegorocznej imprezy, podobnie jak miało to miejsce w roku ubiegłym, we współpracy z Funduszem Promocji Mleczarstwa, postanowiliśmy zorganizować stoisko degustacyjne – “Świat mleka, masła i serów”. Na stoisku zaaranżowanym w stylu staropolskim, wzbogaconym eksponatami udostępnionymi przez Muzeum Rolnictwa w Szreniawie, zaprezentowane zostaną różne gatunki serów oraz masła, które serwować będziemy z chlebem i winem. Dodatkową atrakcją będzie pokaz produkcji masła dawnymi metodami.

Od roku 2003 targom towarzyszy SALON WOZÓW PASZOWYCH I MASZYN DO ZBIORU I KONSERWACJI PASZ. W trakcie odbytych dotychczas imprez rolnicy podejmowali ważne decyzje związane z modernizacją lub budową nowych obór, zakupem nowych maszyn itp.
Tradycyjnie codziennie o godz. 14.30, zapraszamy wszystkich zwiedzających do hali nr 2, na rozstrzygnięcie konkursu dla publiczności, w którym losowane będą urządzenia wyposażenia obory, premiksy dla bydła, prenumeraty prasy rolniczej, a główną nagrodą każdego dnia będzie laptop.

opr. MS/Wrp.pl
<foto: WRP