Duńskie ministerstwo rolnictwa opublikowało raport specjalistów z Uniwersytetu w Aarhus, w którym przedstawiono etapy redukcji emisji dwutlenku węgla i rozwoju produkcji energii ze źródeł odnawialnych w tym kraju. Stwierdzono, że przy niewielkim tylko ograniczeniu wytwarzania żywności emisja dwutlenku węgla z produkcji rolniczej może zmniejszyć się do 3,8 mln ton rocznie do 2020 r. N
Natomiast bez żadnych skutków ekonomicznych emisja ta może być ograniczona o 2,7 mln ton. Osiągnąć to można dzięki:
– produkcji biogazu z odchodów zwierząt, da to ograniczenie emisji o 0,8 mln ton, <br- uprawie wierzby energetycznej na powierzchni 100 tys. ha ubogich gruntów, da to ograniczenie emisji o 1,3 mln ton,
– wykorzystaniu słomy ze zbóż uprawianych na 150 tys. ha do ogrzewania, da to ograniczenie emisji o 0,3 mln ton,
– wyłączeniu z uprawy 27 tys. ha nisko położonych gruntów często będących ofiarą powodzi, da to ograniczenie emisji o 0,3 mln ton.
W.M.
foto: WRP