Zgodnie z szacunkami GUS, powierzchnia uprawy rzepaku i rzepiku ozimego wyniosła łacznie ponad 0,8 mln ha i była większa o ok. 5,0% od ubiegłorocznej. Plony rzepaku i rzepiku oceniane są na 29,6 dt/ha. Zbiory to ok. 2,4 mln t, tj. o 13,9% więcej niż w roku ubiegłym. Produkcja rzepaku w ciągu ostatnich pięciu lat wzrosła o 47%.
W bieżącym sezonie Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku szacuje zwiększenie powierzchni zasiewów rzepaku o ok. 10%. Wzrost spowodowany jest niskimi cenami zbóż, co dało korzystną relację cen rzepaku w stosunku do pszenicy. Wpłynęła też na to unijna reforma cukru i ograniczenie upraw buraków cukrowych oraz – co najważniejsze – rozwijający się rynek biopaliw. W 2010 roku zapotrzebowanie na realizację Narodowego Celu Wskaźnikowego wyniesie ponad 1.5 mln ton nasion rzepaku.