Badania przeprowadzone w listopadzie i grudniu 2006 r. wykazały, że ponad 80% mieszkańców Unii Europejskiej popiera zasadę łączącą pełen wymiar subsydiów z produkcja rolniczą o wysokich standardach zdrowotnych, dobrostanem zwierząt i ochroną środowiska. N
Natomiast tylko 49% było zdania, że rozdzielenie wysokości produkcji od subsydiowania było właściwe. Dziewięciu na dziesięciu badanych uważało, że rolnictwo nie straci na ważności w Unii. Udział rolnictwa w budżecie Unii (obecnie około 40%) powinien utrzymać się na dotychczasowym poziomie albo ulec zwiększeniu według 58% badanych. Tylko 17% twierdziło, że powinien on się zmniejszyć. Podsumowując można stwierdzić, że według społeczeństwa rolnicy unijni powinni produkować zdrową żywność za godziwą cenę przy poszanowaniu zasad ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt.
(Agra Europe 2007, nr 2252, s. EP/11)
W.M.
N