Niemiecki związek producentów cukru WVZ poinformował, że produkcja cukru w sezonie 2009/10była o ponad 15% większa i wyniosła 4,2 mln ton wobec 3,6 mln ton sezon wcześniej. Wcześniej związek spodziewał się nawet większej produkcji rzędu 4,4 mln ton. Zbiory buraków cukrowych wzrosły o 13% do 25,9 mln ton. Średnia zawartość cukru w korzeniach utrzymała się na stabilnym poziomie, przekraczając 18%. Plony buraków cukrowych były o 12% większe i wyniosły 71 t/ha.
W sezonie 2009/10 Niemcom przysługuje kwota produkcyjna w wysokości przekraczającej nieco 2,898 mln ton. Oznacza to, że nadwyżka produkcyjna wyniesie aż 1,309 mln ton. Sezon wcześniej pozaktowotowa produkcja cukru przekroczyła 740 tys. ton.
Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie F. O. Licht