Druga połowa marca przyniosła dalszą, silną przecenę cukru. W Nowym Jorku cukier surowy spadł do najniższego od ponad 10 miesięcy poziomu średnio 365 USD/t, w kontrakcie terminowym z dostawą na maj br., podaje za Reuters FAPA/FAMMU. Marzec nie był łaskawy także dla innych rynków towarowych. Indeks Reuters-Jefferies CRB, który skupia 19 największych instrumentów surowcowych (ropa, gaz, metale kolorowe, zboża i cukier) spadł do poziomu najniższego od pięciu i pół tygodnia.
Główne przyczyny tak dużego spadku to przede wszystkim podniesienie prognoz produkcji cukru w Indiach o około 3 mln ton do blisko 17 mln ton. W ubiegłym roku i na początku 2010 r. to właśnie popyt z tego kraju był głównym motorem napędowym rosnących cen cukru. Jednocześnie silnie spadające już drugi miesiąc z rzędu notowania spowodowały, że zarówno inwestorzy, jak i przede wszystkim importerzy, wstrzymali się z zakupami, czekając na stabilizację cen.
Wyraźnej redukcji uległy również notowania cukru białego, które na londyńskiej giełdzie spadły do najniższego od ponad siedmiu miesięcy poziomu 473,7 USD/t.
Źródło: FAPA/FAMMU na podstawie Reuters