Ekopolityka, ekoprawo, ekonauka, ekobiznes i ekoperspektywy będą tematami porusznymi podczas seminarium inwestycyjnego Lubelszczyzna – centrum EKO żywności”. 11 marca w lublinie spotkają się ekoeksperci, przedstawiciele władz miasta i regionu oraz inwestorzy, aby wspólnie zastanowić się nad szansami, jakie otwiera ekożywność.”
Polski rynek żywności ekologicznej szacowany jest obecnie na ok. 100 milionów euro. Żywność certyfikowaną kupuje już ok. 7% polskich konsumentów – głównie w specjalistycznych sklepach oraz bezpośrednio u rolników. Powierzchnia polskich upraw ekologicznych dynamicznie się poszerza. Nic więc dziwnego, że rosnący popyt na ekożywność spowodował przyrost liczby producentów, ale także zalew rynku produktami pseudoekologicznymi. Nad perspektywami rozwoju ekologicznych gałęzi gospodarki, biznesu i nauki w rejonie Lubelszczyzny będą obradować uczestnicy marcowego seminarium inwestycyjnego. Wśród zaproszonych prelegentów znaleźli się przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa, władz miasta i regionu, reprezentanci nauki oraz praktycy rynku, dla których sektor eko” stanowi atrakcyjną branżę inwestycyjną.”