Główny Lekarz Weterynarii, w związku z informacją przekazaną w dniu 7 maja b.r. za pośrednictwem Ambasady RP w Mińsku, poinformował, że właściwe władze Republiki Białorusi wprowadziły tymczasowy zakaz wwozu z Polski żywych świń, mięsa wieprzowego oraz produktów z mięsa wieprzowego, za wyjątkiem produktów poddanych obróbce w temperaturze powyżej 80°C. Zakaz związany jest z faktem wykrycia w Polsce grypy typu A/H1N1.
Na mocy decyzji białoruskiego Ministerstwa Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, anulowano wszelkie zezwolenia na wwóz polskiej wieprzowiny, jak podała PAP/ITAR-TASS. Już wcześniej Białoruś wprowadziła zakaz sprowadzania wieprzowiny z Meksyku, Kostaryki, USA i szeregu państw zachodnioeuropejskich.
Nie tylko Białoruś zareagowała w ten sposób. W obawie przed rozprzestrzenianiem się wirusa A/H1N1 prawie 20 krajów zabroniło importu nie tylko wieprzowiny, ale też innych gatunków mięsa i jego przetworów. Chociaż, jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), nie ma podstaw do bezpośredniego powiązania występowania kolejnych przypadków zakażenia wirusem nowej grypy z zarażeniem poprzez spożywanie mięsa wieprzowego. Żaden wirus grypy nie został do chwili obecnej wyizolowany ani z mięsa, ani z jego produktów.
na podst. GIW, FAO, PAP