W Waszyngtonie, na konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego, naukowcy z Uniwersytetu w Vancouver ogłosili wyniki swoich badań. Wskazują one, że większość ziół i przypraw działa jako pestycydy. Rozmaryn, tymianek, goździki i mięta mają silne działanie insektobójcze.
Zioła te jednocześnie nie stanowią zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt, nie zanieczyszczają środowiska. W wypadku ich stosowania istnieje mniejsze niż przy użyciu tradycyjnych pestycydów ryzyko uodpornienia się na nie szkodników. Mogą one stanowić alternatywę dla dotychczas stosowanych pestycydów, których używania coraz częściej zakazuje się. Stosowanie ziołowych pestycydów ma jednak swoje minusy. Olejki eteryczne występujące w ziołach istanowiące substancje czynne ulatniają się i rozkładają szybko pod wpływem słońca, skutkiem czego pestycydy ziołowe muszą być stosowane częściej niż tradycyjne. Muszą być podawane w większych ilościach niż tradycyjne, ponieważ mają słabsze od nich działanie.