Wzrost produkcji i spożycia drobiu na świecie

Na początku ubiegłego roku ceny drobiu na świecie obniżyły się o 18%, na skutek wykrycia ptasiej grypy w ponad 40 krajach, w których schorzenie to dotychczas nie występowało. Jednakże od tego czasu sytuacja uległa zmianie.


Pod koniec pierwszego kwartału 2007 r. ceny drobiu w USA i Brazylii (skąd pochodzi 70% drobiu produkowanego na świecie) wzrosły odpowiednio o 20 i 14% w porównaniu z 2006 r. Według oceny specjalistów z FAO, spożycie drobiu na świecie będzie rosło, nawet w krajach, gdzie jest notowana ptasia grypa. Oprócz rosnącego spożycia, na wzrost cen drobiu wpływają rosnące ceny kukurydzy i soi. Ocenia się, że w 2007 r. światowa produkcja mięsa drobiu zwiększy się o 2 mln ton i osiągnie 86 mln ton. Wzrost produkcji wystąpi głównie w krajach rozwijających się. Produkcja w Azji wzrośnie o 2,5%, w Ameryce Południowej – o 5,3%, w Afryce – o 4%. Światowy popyt na mięso drobiu ocenia się na 86,2 mln ton. Import drobiu do Unii Europejskiej wzrośnie o 20%, natomiast import rosyjski zwiększy się tylko o 1%, a japoński zmniejszy się o 2%.

(Agra Europe 2007, nr 2264, s. M/2)
W.M.

N