Od 1 grudnia 2007 r. cło na cukier surowy importowany do Rosji zwiększyło się ze 140 dolarów za tonę do 220 dolarów za tonę. Jest to sezonowa podwyżka cła i ma obowiązywać do 31 maja bieżącego roku. Rosja zrezygnuje z tego rodzaju podwyżki cła na cukier surowy, jeśli przystąpi do Światowej Organizacji Handlu. N
W tym okresie cło może wahać się od 220 do 270 dolarów za tonę w zależności od światowych cen cukru. Związek rosyjskich producentów cukru przewiduje, że w obecnym sezonie krajowa produkcja cukru rafinowanego wyniesie 3,1 mln ton (w poprzednim sezonie – 3,3 mln ton). Zasiewy burków cukrowych w 2007 r. były o 6% większe niż rok wcześniej, ale plony były niższe. Spadły one z 32 do 28,9 tony z 1 ha.
(Agra Food East Europe 2007, nr 302, s. 6)
W.M.