SGGW rozszerza ofertę studiów

Trzy nowe kierunki studiów uruchomi Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w roku akademickim 2012/2013. Bezpieczeństwo żywności, Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich oraz Inżynieria ekologiczna to nowa oferta uczelni. Prezentacja nowych kierunków odbędzie się podczas Dnia Otwartego, który SGGW organizuje 25 lutego br.

Dzień Otwarty w jednej z najlepszych polskich uczelni to doskonała okazja, aby dowiedzieć się jakie przedmioty zdawać na maturze, aby dostać się do SGGW, jakie są zasady rekrutacji na studia oraz jaki kierunek wybrać? Kandydaci na studia będą mogli porozmawiać ze studentami i wykładowcami, i upewnić się, że warto studiować w SGGW.

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego regularnie prowadzi kampanie informacyjne wśród kandydatów na studia. Jednym z elementów tej kampanii są organizowane przez uczelnię spotkania z uczniami szkół średnich. Podczas dnia otwartego poszczególne wydziały oraz kierunki studiów będą prezentować swoją ofertę na specjalnie przygotowanych stoiskach rozstawionych w Auli Kryształowej SGGW. Uczniowie szkół średnich będą mieli możliwość porozmawiania bezpośrednio ze studentami poszczególnych kierunków. Maturzyści otrzymają także informatory oraz dowiedzą się, jakie przedmioty należy wybrać na maturze, by zostać studentem SGGW. Młodzież, otrzyma pełną informację o kierunkach studiów, wydziałach, zasadach rekrutacji, a także o kursach przygotowawczych organizowanych przez uczelniany KURS-AR (www.kursar.pl).

W roku akademickim 2012/2013 uczelnia przygotowała na 31 kierunkach studiów łącznie 6 500 miejsc. Spośród szerokiej oferty zróżnicowanych kierunków uczelnia zaproponuje kandydatom trzy nowe: Bezpieczeństwo żywności, Hodowlę i ochronę zwierząt towarzyszących i dzikich oraz Inżynierię ekologiczną.

Kierunek Bezpieczeństwo żywności będzie prowadzony na stacjonarnych studiach I stopnia na Wydziale Nauk o Żywności. Będzie na nim mogło studiować 60 osób. Bezpieczeństwo żywności jest związane z naukami chemicznymi, biologicznymi i technicznymi. Nauka będzie obejmować podstawy produkcji surowców roślinnych i zwierzęcych, znajomość inżynierii żywności, przetwarzania i dystrybucji żywności, problematykę ochrony środowiska w zintegrowanym łańcuchu żywnościowym, problematykę identyfikacji, monitorowania, kontroli krytycznych parametrów bezpieczeństwa surowców i produktów oraz systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności w łańcuchu żywnościowym. Wydział Nauk o Żywności uruchamia ten kierunek, gdyż rośnie zapotrzebowanie na specjalistów z tego zakresu. W ostatnich latach zmieniło się istotnie podejście społeczeństw i rządów do gospodarki żywnościowej. Rolnictwo i przetwórstwo stały się elementem globalizacji systemu produkcji żywności, którego głównym celem jest bezpieczeństwo żywnościowe. Ponadto zwiększa się świadomość społeczna w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności oraz jej produkcji zgodnie z zasadami etyki i zrównoważonego rozwoju, nie powodującego degradacji środowiska. Zgodnie z zaleceniami FAO, Wspólną Polityką Rolną i prawem żywnościowym UE, koncepcja zrównoważonego rozwoju oraz bezpieczeństwa żywności, powinna być wprowadzona do wszystkich ogniw łańcucha żywnościowego, od produkcji rolnej do konsumpcji, a także znaleźć swój wyraz w edukacji, zarządzaniu sektorem i w badaniach naukowych.

Kierunek Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich będzie prowadzony na studiach stacjonarnych (60 miejsc) i niestacjonarnych (60 miejsc) I stopnia na Wydziale Nauk o Zwierzętach. Zmiany społeczne, potrzeba większej dbałości o środowisko przyrodnicze z bytującymi w nim zwierzętami spowodowały, że wzrosło zapotrzebowanie na specjalistów z zakresu chowu i hodowli zwierząt towarzyszących człowiekowi oraz specjalistów zajmujących się różnymi aspektami relacji człowiek – zwierze w środowisku przyrodniczym. W Polsce, podobnie jak i w innych krajach rozwiniętych, szybko zwiększa się liczba utrzymywanych przez ludzi zwierząt towarzyszących. Mogą one wykonywać określone zadania i prace”, pozwalają rozwijać zainteresowania i pasje właściciela, są towarzyszami człowieka, wypełniając jego wolny czas oraz zaspokajając potrzeby emocjonalne. Zwierzęta towarzyszące wykorzystywane są również do rehabilitacji. Wartość rynku usług i produkcji artykułów dla hodowców-amatorów w ciągu ostatnich 10 lat w USA uległa podwojeniu i osiągnęła 43 mld dolarów. W Europie wartość rynku zoologicznego wzrasta w tempie 13 procent rocznie. Również w Polsce obserwujemy podobne tendencje. Wzrasta zatem zapotrzebowanie na usługi obejmujące doradztwo odnośnie utrzymania i żywienia zwierząt, ich pielęgnację, i itp.

Kierunek Inżynieria ekologiczna będzie prowadzony na stacjonarnych studiach I stopnia na Wydziale Rolnictwa i Biologii. W przyszłym roku naukę na tym kierunku rozpocznie 60 osób. Dzięki rozwojowi wiedzy przyrodniczej coraz powszechniejsza jest świadomość związku pomiędzy dążeniem do maksymalizacji produkcji rolniczej i leśnej a całych ekosystemów. Tylko wtedy gdy na produkcję rolniczą spojrzymy z perspektywy ekosystemów, zamiast pojedynczych pól, jesteśmy w stanie zwiększać produkcję rolnicza nie kosztem środowiska ale zgodnie z jego możliwościami. Takiemu właśnie celowi służy inżynieria ekologiczna. Jest to nowa dyscyplina wiedzy, której celem jest odtwarzanie, projektowanie i kształtowanie ekosystemów. Inżynieria ekologiczna związana jest z naukami biologicznymi i inżynierskimi. Absolwenci kierunku Inżynieria ekologiczna zdobędą umiejętności oceny stanu środowiska i skutków zmian spowodowanych użytkowaniem środowiska, zmianami klimatu, inwestycjami infrastrukturalnymi i przemysłowymi. Zdobędą specjalistyczną wiedzę i umiejętności oceny technik i technologii stosowanych w gospodarce rolnej i leśnej oraz inwestycji infrastrukturalnych i przemysłowych w aspekcie wpływu na środowisko. Będą przygotowani do opracowywania raportów i ekspertyz ekologicznych, monitoringu zarządzania środowiskiem i proekologicznych technologii w kształtowaniu środowiska oraz zapobiegania i oceny skutków katastrof ekologicznych. Taki zakres umiejętności zwiększy możliwość zdobycia atrakcyjnej pracy dla absolwentów tego kierunku studiów.

Wszyscy, którzy nie będą mogli osobiście przyjechać na Dzień otwarty w SGGW, uczelnia przygotowała wirtualną wycieczkę po kampusie. Wystarczy kliknąć w odpowiedni baner na głównej stronie www.sggw.pl i można rozpocząć wirtualny spacer po uczelni.

Na Dzień Otwarty SGGW zaprasza 25 lutego 2012 roku, w godz. 11.00 – 14.00, do Auli Kryształowej przy ul. Nowoursynowskiej 166 w Warszawie.

SGGW to najstarsza i największa uczelnia rolnicza w Polsce. W 2010 i 2011 roku SGGW zdobyła I miejsce w konkursie ACI na “Najbardziej innowacyjną i kreatywną uczelnię w Polsce”. SGGW ukończyło dotychczas ponad 140 tys. absolwentów. 27. tys. studentów SGGW oferuje nowoczesny kampus, z najlepszymi w Polsce domami studenckimi i salami wykładowymi. Uczelnia dysponuje także nowoczesnymi obiektami sportowymi: kryta pływalnia, hala do tenisa, kort tenisowy, ujeżdżalnia ze stajnią oraz budynek dydaktyczno-sportowy, a także budynek do zajęć z hipnoterapii dla dzieci niepełnosprawnych. Dobre są także warunki mieszkalne studentów. Akademiki oferują nie tylko dobrze wyposażone pokoje z dostępem do Internetu, lecz także stołówki, własną przychodnię lekarską, klubokawiarnie, usługi kserograficzne i nowoczesne pralnie.

dr inż. Krzysztof Szwejk
Rzecznik prasowy SGGW