Rejestracja “podkarpackiego miodu spadziowego”

0
676

Podkarpacki miód spadziowy został wpisany 7 sierpnia w unijnym rejestrze chronionych nazw pochodzenia. To już 18 polski produkt objęty ochroną w Unii Europejskiej i 5 zarejestrowany w kategorii Chroniona Nazwa Pochodzenia.

Podkarpacki miód spadziowy to produkt ściśle związany z obszarem, z którego pochodzi. Pozyskiwany jest on z naturalnego zagłębia lasów iglastych charakteryzujących się bardzo dużym udziałem jodły pospolitej. Uzyskiwanie miodu, z odmiany jodły występującej na tym terenie, odbywa się w sposób nieprzerwany od bardzo długiego czasu. Umiejętności te wiążą się zarówno z wyborem miejsca lokalizacji pasieki (w szczególności ze względu na zmienność w poziomie występowania spadzi i charakter ukształtowania terenu), sposobem pozyskiwania tego wyjątkowego miodu, odwirowywania miodu (na zimno), jak i z zasadami przechowywania oraz rozlewania miodu.

Miód spadzi iglastej (jodłowej – czasem sosnowej i świerkowej) jest barwy ciemnej od brązowej, zielonkawej do prawie czarnej, a po skrystalizowaniu przechodzi w kolor ciemnobrązowy, szary lub zielonkawy. W smaku miody spadziowe są smaczne i łagodne, posiadając żywiczny aromat o zapachu jodły. Ich wyższość nad miodami nektarowymi odznacza się, większa zawartością soli mineralnych, białek, aminokwasów olejków eterycznych. Miody spadzi iglastej charakteryzuje też wysoka zawartość enzymów, większa zawartość ważnych dla zdrowia mikroelementów jak magnez, żelazo, wapń,mangan, miedź.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności