Bieżąca informacja o rolnictwie na świecie

Perspektywy rozwoju rolnictwa holenderskiegoSpadek liczby gospodarstw drobiarskich w HolandiiNowe przepisy w hiszpańskiej produkcji drobiarskiejBadania jaj na obecność Salmonelli niepopularne w SzwecjiNiskie zbiory zbóż w Austrii

Perspektywy rozwoju rolnictwa holenderskiego

Według analizy przedstawionej przez naukowców z Wageningen, w najbliższych latach większość działów produkcji rolniczej w Holandii powinno rozwijać się bez przeszkód. Holandia jest i pozostanie światowym liderem w produkcji kwiatów ciętych, roślin doniczkowych i cebulkowych. Mimo konkurencji wewnątrz Unii Europejskiej rozwijać się też będzie produkcja szklarniowa, szczególnie warzyw. Mniej korzystne są prognozy dla produkcji polowej oraz chowu bydła mlecznego, a także drobiarstwa. Przewiduje się, że z powodu przepisów chroniących środowisko pewne trudności wystąpią w gospodarstwach, gdzie stosuje się intensywne metody produkcji. Rozszerzenie Unii zwiększyło możliwości eksportowe Holandii, która poza granicami sprzedaje większość swojej produkcji.

(Agra Europe 2005, nr 2176, s. N/4)
W.M.


Spadek liczby gospodarstw drobiarskich w Holandii

W ciągu nadchodzących 7-10 lat w Holandii zostanie zamknięta 1/3 gospodarstw drobiarskich. Najmniejsze z nich znikną jako pierwsze, ponieważ koszty produkcji będą dla nich za wysokie. Do 2015 r. liczba gospodarstw, w których utrzymywane są brojlery spadnie o 35%. W tym czasie produkcja mięsa drobiu zmniejszy się o 15%. O 39% spadnie liczba gospodarstw specjalizujących się w produkcji jaj. W przyszłości stado drobiu będzie musiało liczyć co najmniej 120 tys. sztuk, aby produkcja była opłacalna.

(Agra Europe 2005, nr 2176, s. N/4)
W.M.


Nowe przepisy w hiszpańskiej produkcji drobiarskiej

W Hiszpanii wprowadzono nowe przepisy prawne regulujące zasady higieny, dobrostanu zwierząt, zapobiegania rozprzestrzenianiu się chorób itd. Gospodarstwa zostały podzielone na grupy zależnie od stosowanych w nich metod produkcji. Dla każdej grupy wyznaczono warunki, jakie muszą panować w budynkach i obowiązujące ich wyposażenie. Każda ferma musi być zarejestrowana. Notowane będą też zmiany miejsca pobytu ptaków. Wzrośnie kontrola ich zdrowotności – obowiązkowe będą testy na obecność bakterii Salmonella przeprowadzane na fermie. Dla każdego gatunku ptaków określono zasady dotyczące dobrostanu. Pracować przy nich będą mogli tylko specjalnie przeszkoleniu ludzie. Podobne przepisy zostaną prawdopodobnie wkrótce wprowadzone w całej Unii Europejskiej.

(Agra Europe 2005, nr 2176, s. N/5)
W.M.


Badania jaj na obecność Salmonelli niepopularne w Szwecji

Szwedzcy rolnicy niechętnie potraktowali udział w mających objąć całą Unię Europejską badaniach występowania bakterii Salmonella w jajach kurzych. Mimo ponawianych wezwań krajowych organizacji rolniczych, chęć udziału w badaniach zgłosiło tylko 176 rolników, podczas gdy powinno uczestniczyć w nich 80% producentów. Szwedzkie rolnictwo znane jest z wysokich standardów higienicznych i niskiego stopnia zakażenia jaj Salmonellą. Jednakże testy używane w badaniach unijnych są znacznie dokładniejsze niż stosowane dotychczas w Szwecji. Niechęć rolników do udziału w nowych badaniach może być spowodowana obawą przed stwierdzeniem, że produkowane jaj nie są tak bezpieczne dla zdrowia, jak dotychczas sądzono.

(Agra Europe 2005, nr 2176, s. N/5)
W.M.


Niskie zbiory zbóż w Austrii

Tegoroczne zbiory zbóż (bez kukurydzy) w Austrii wyniosły 2,79 mln ton i były o 16,7% mniejsze niż rok wcześniej. Zbiory pszenicy zmniejszyły się o 18,6% (pszenicy miękkiej – o 17,7%, a twardej – o 38,2%), a jęczmienia – o 20%.

(Agra Europe 2005, nr 2176, s. M/5)
W.M.


Wybór i opracowanie redakcyjne: Wanda Mierzecka