Nowe przepisy dotyczące norm jakości handlowej dla owoców i warzyw weszły w życie od 1 lipca. Tym samym, jak powiedziała Mariann Fischer Boel, Komisarz UE ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, nadszedł konie ery prostowania ogórków. Jedną z najistotniejszych zmian przewidzianych w nowelizacji do rozporządzenia (WE) nr 1580/2007 jest ograniczenie zakresu tzw. szczegółowych norm handlowych określających m.in. kształty i rozmiary niektórych owoców i warzyw.
Produkty niespełniające norm handlowych określających m.in. kształty i rozmiary, będą mogły być sprzedawane na rynku UE z odpowiednią adnotacją, iż tych norm nie spełniają i są przeznaczone do przetworzenia”. Nowe przepisy przewidują, że szczegółowe normy handlowe będą obejmowały produkty najważniejsze z punktu widzenia wartości ich obrotu w handlu wewnątrz i pozawspólnotowym. Do tej pory normy te obowiązywały wobec 36. gatunków owoców i warzyw. Aktualnie dotyczą 10 produktów: jabłka, owoce cytrusowe, kiwi, sałata, endywia o liściach kędzierzawych i endywia o liściach szerokich, brzoskwinie i nektaryny, gruszki, truskawki, papryka słodka, winogrona stołowe, pomidory.”