Żywność znowu potaniała

Lipiec 2015 roku w indeksie FAO przyniósł kolejny już spadek cen żywności. Są one najniższe od niemal 6 lat.

W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 164,6 punktu i znajdywał się na najniższym poziomie od września 2009 roku. Indeks ten był o niemal 19,4% niższy niż w analogicznym okresie 2014 roku i o 1,04% niższy niż w czerwcu 2015 r. Jest to już szesnasty spadek z rzędu w ujęciu miesięcznym, a ostatnio tak długa tendencja zniżkowa odnotowana była pod koniec lat ‘90. Taka sytuacja jest podyktowana przede wszystkim dużą dostępnością niemal wszystkich towarów, które zawierają się w indeksie.

W lipcu br. najbardziej potaniało mleko i jego przetwory oraz oleje roślinne. Łagodne zwyżki, które odnotowano w przypadku cen cukru i zbóż nie zrekompensowały tych spadków. Ceny mięs uległy niewielkim zmianom. Indeks cen przetworów mlecznych FAO w lipcu osiągnął pułap o 7,15% niższy w stosunku do jego poziomu z czerwca, co jest czwartym spadkiem z rzędu po marcowej zwyżce.

Najbardziej dynamicznie spadły ceny mleka w proszku, pełnotłustego i odtłuszczonego, zniżkowały również ceny masła i serów. Spadkowa tendencja jest odzwierciedleniem wysokiej sezonowej produkcji w północnej Europie, w tym początku nowego sezonu mleczarskiego w unii Europejskiej (kwiecień/marzec), który jest pierwszym od 1984 roku bez kwot mlecznych. Ponadto, spadki napędzają dodatkowo niepewność co do popytu z Chin, Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej na artykuły mleczarskie oraz trwający zakaz przywozu wyrobów mlecznych do Rosji m.in. z UE i USA. Na zniżki cen w dalszym ciągu wpływ wywierają także duże zapasy przetworów mlecznych w Nowej Zelandii. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 7 miesięcy 2015 r. była o 32,56% niższa niż w analogicznym okresie 2014 roku.

Cukier podrożał o 2,5% dzięki doniesieniom o niesprzyjających warunkach zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii, która jest głównym światowym producentem i eksporterem cukru. Ponadto duża część trzciny cukrowej w Brazylii przekierowywana jest do produkcji bioetanolu zamiast cukru.
5,5% zniżka cen olejów roślinnych nastąpiła na skutek spadków cen oleju palmowego i sojowego. 2% wzrost indeksu cen zbóż (drugi z rzędu po spadkach obserwowanych od grudnia 2014 r.) związany był głównie ze zwyżkami cen pszenicy i kukurydzy, podczas gdy ceny ryżu nieznacznie spadły. Za stabilizację indeksu cen mięs odpowiedzialne były głównie zwyżki cen wołowiny, które zrekompensowały spadki cen wieprzowiny i mięsa owczego, podczas gdy ceny drobiu były stabilne.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA