Żywność regionalna szansą rozwoju

0
362

Czy trzeba kogoś przekonywać o wyższości produktów regionalnych nad żywnością wyprodukowaną w sposób przemysłowy? Z pewnością nie. W Europie żywność regionalna stała się zresztą prawdziwym hitem, a jej producentom pozwoliła osiągnąć finansowy sukces. Jednak jak wykorzystać tę szansę w sposób legalny?

O tym mogli dowiedzieć się uczestnicy spotkania Produkcja żywności regionalnej szansą rozwoju obszarów wiejskich”, zorganizowanego przez Europe Direct Warmia i Mazury, które odbyło się 5 lutego 2010 r. w Olsztynie.

Produkcja żywności regionalnej to szansa dla wielu małych przetwórni oraz gospodarstw, które wytwarzając regionalne produkty żywnościowe oparte na tradycyjnych, sprawdzonych przez pokolenia metodach produkcji mogą uzyskać dodatkowy dochód z rolnictwa. Aby wykorzystać tę szansę, potrzeba jednak niemałej wiedzy, gdyż żywność regionalna ma być nie tylko smaczna i zdrowa, ale musi być wytworzona również w sposób bezpieczny, zarówno pod względem weterynaryjnym, higienicznym, jak i sanitarnym. Dlatego do udziału w spotkaniu organizatorzy seminarium “Produkcja żywności regionalnej szansą rozwoju obszarów wiejskich” zaprosili zarówno praktyków, jak i ekspertów.
Pan Sławomir Olender, rolnik z Marcinkowa, jako pierwszy w województwie warmińsko-mazurskim otworzył sklep z żywnością regionalną. W jego sklepie sprzedawane są produkty żywnościowe wyprodukowane w jego własnym gospodarstwie – w tym kontekście hasło “Od pola do stołu” nabiera pełnego znaczenia.
W spotkaniu uczestniczyli również przedstawiciele Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii i Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, którzy opowiedzieli o wymogach weterynaryjnych, higienicznych i sanitarnych w produkcji żywności regionalnej.
Podobne spotkania zostały zaplanowane na przełomie lutego i marca br. w subregionie ełckim i elbląskim. Jego organizatorzy z Punktu Informacyjnego UE Europe Direct Warmia i Mazury mają nadzieję, że dzięki takim właśnie inicjatywom zwiększy się świadomość tego, czym są produkty regionalne i tradycyjne, a także wzrośnie wiedza mieszkańców regionu na temat możliwości produkcji, sprzedaży i ochrony żywności regionalnej. Ambicją Warmii i Mazur jest bowiem osiągnięcie jak najwyższej liczby zarejestrowanych w Unii specjałów regionalnych.