Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) światowe ceny żywności wzrosły w styczniu ósmy miesiąc z rzędu. Najbardziej zdrożały zboża, oleje roślinne i cukier.
Wskaźnik cen żywności FAO wyniósł średnio 113,3 punktu w styczniu, co oznacza wzrost o 4,3% od grudnia 2020 r. I najwyższy poziom od lipca 2014 r.
Wskaźnik cen zbóż FAO wykazał gwałtowny wzrost o 7,1% miesięcznie, na czele z cenami kukurydzy, które wzrosły o 11,2% i są obecnie o 42,3% powyżej poziomu ze stycznia 2020 r., odzwierciedlając coraz bardziej ograniczoną globalną podaż przy znacznych zakupach dokonywanych przez Chiny i niższe niż oczekiwano szacunki dotyczących produkcji i zapasów w Stanach Zjednoczonych, a także tymczasowe zawieszenie rejestracji eksportu kukurydzy do Argentyny.
Ceny pszenicy wzrosły o 6,8%, napędzane silnym globalnym popytem i oczekiwaniami dotyczącymi zmniejszonej sprzedaży ze strony Federacji Rosyjskiej, gdy w marcu 2021 r. Podwoi się jej cło eksportowe na pszenicę. Wysoki popyt ze strony kupujących z Azji i Afryki był podstawą wysokich cen ryżu.
Indeks cen oleju roślinnego FAO wzrósł w miesiącu o 5,8%, osiągając najwyższy poziom od maja 2012 r.
Indeks cen cukru FAO był o 8,1% wyższy niż w grudniu, ponieważ silny globalny popyt importowy wzbudził obawy o niższą dostępność ze względu na pogarszające się perspektywy upraw w Unii Europejskiej, Federacji Rosyjskiej i Tajlandii, a także bardziej suche niż normalnie warunki pogodowe w Ameryka Południowa. Rosnące ceny ropy naftowej i silniejszy real brazylijski również wspierały międzynarodowe ceny cukru.
Indeks cen produktów mlecznych FAO wzrósł o 1,6%, czemu sprzyjały wysokie zakupy Chin przed zbliżającymi się świętami noworocznymi w tym kraju, przy sezonowo niższych dostawach eksportowych w Nowej Zelandii.
Wskaźnik cen mięsa FAO wzrósł o 1,0% od grudnia, na czele z energicznym globalnym importem mięsa drobiowego, zwłaszcza z Brazylii, pośród wybuchów ptasiej grypy, które ograniczyły produkcję i eksport z kilku krajów europejskich.