Żywność drożeje

Już drugi miesiąc z rzędu wzrósł światowy indeks cen żywności FAO.

W październiku 2015 roku indeks cen żywności FAO drugi raz z rzędu od marca 2014 r. wzrósł w skali miesiąca, osiągając wartość 162 punktów. Indeks był o 3,9% wyższy w porównaniu do września, ale też o niemal 16% niższy niż w analogicznym okresie 2014 roku.

Jak zauważa FAMMU/FAPA, zwyżka ta jest najdynamiczniejszym wzrostem od lipca 2012 r. i związana jest przede wszystkim z silnym umocnieniem notowań indeksów przetworów mlecznych, olejów roślinnych i cukru, podczas gdy ceny zbóż wzrosły łagodnie, a w przypadku mięs było stabilnie.

Indeks cen przetworów mlecznych ogółem w październiku był o ponad 9,4% wyższy w stosunku do jego poziomu z września. Najbardziej dynamicznie podrożało pełnotłuste mleko w proszku (niemal o 21%). Inne przetwory mleczne również odnotowały znaczne wzrosty cen. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze 10 miesięcy 2015 r. osiągnęła poziom 162,34 punktu i była o 30,55% niższa niż w analogicznym okresie 2014 roku.

Cukier również podrożał, i to aż o 17%. Do wzrostu indeksu światowych cen żywności FAO przyczyniły się również wzrosty cen olejów roślinnych, które odbiły się po spadku do najniższego poziomu od marca 2009 r. Podrożał głównie olej palmowy i sojowy.

Indeks cen zbóż wzrósł o 1,7% w porównaniu do poprzedniego miesiąca i wciąż był znacznie niższy niż przed rokiem (o 11,7%). Umocniły się głównie notowania pszenicy i kukurydzy. Spadki odnotowano w przypadku cen ryżu.

W skali miesiąca indeks cen mięs nie zmienił się. Od marca br. Nie odnotowuje on większych wahań. Zniżkowały jedynie ceny drobiu z uwagi na mniejszy koszt pasz. Neutralizuje to natomiast silny popyt w połączeniu z ograniczonymi dostawami wołowiny, co napędzało wzrosty jej cen. Notowania wieprzowiny nie odnotowały większych zmian.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA