Z tygodnia na tydzień rosną w naszym kraju ceny żywca wieprzowego. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w drugim tygodniu sierpnia 2019 roku za trzodę chlewną krajowi dostawcy uzyskiwali przeciętnie 5,88 zł/kg czyli o 3% więcej niż tydzień wcześniej oraz o 6% więcej niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec ten był o 20% droższy niż w analogicznym okresie 2018 r.
Wzrost cen żywca wieprzowego notowany jest w większości krajów UE. W drugim tygodniu sierpnia br. średnio w UE świnie rzeźne klasy E kupowano po 180,06 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu, o 3% drożej niż przed miesiącem oraz o 21% drożej niż przed rokiem.
– Cena polskiej wieprzowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej kształtowała się na poziomie 177,28 EUR/100 kg, o 2,78 EUR niższym niż średnio w UE – informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Źródło: KOWR
Opracował: Samuel Skrzysz