fbpx

Zwiększ wytrzymałość roślin na suszę

Pomimo wilgotnej wiosny na coraz większym obszarze naszego kraju występują znaczne niedobory wody w produkcji roślinnej. W okresie panującej suszy dochodzi do zmniejszenia się zasobów wody w glebie, co prowadzi do spadku potencjału wody w roślinach.

W związku z tym, że siłą napędzającą ruch wody jest różnica potencjałów wody pomiędzy glebą a rośliną, w czasie suszy dochodzi do konieczności obniżania potencjału wody w roślinach, co jest szczególnie widoczne przy wyższych temperaturach powietrza.  Może to doprowadzić do wystąpienia stresu wodnego u roślin skutkującego zaburzeniem wielu procesów zachodzących w roślinach. Początkową reakcją roślin na suszę jest zahamowanie wzrostu części nadziemnych, prowadzące w konsekwencji do spadku ich plonowania.

Jak zwiększyć tolerancję roślin na niedobór wody?

Ważnym czynnikiem zwiększającym tolerancję roślin na suszę jest ich optymalne zaopatrzenie w makro- i mikroelementy. Gospodarka wodna roślin zależy w dużym stopniu od nawożenia roślin potasem, jak również od odpowiedniej zawartości sodu. Rośliny dobrze odżywione zarówno potasem, jak i sodem znacznie lepiej gospodarują wodą, w efekcie lepszego wykorzystania dostępnej dla nich wody glebowej.

Jest to związane z faktem, że potas bierze udział w otwieraniu i zamykaniu aparatów szparkowych, regulując wyparowywanie wody z roślin. Przy optymalnym zaopatrzeniu roślin w potas w obecności sodu w znacznym stopniu zwiększa się sprawność aparatów szparkowych. Przy deficycie wody sód wpływa na przyspieszenie zamykania się aparatów szparkowych, przy jednoczesnym opóźnianiu ich otwierania, co zabezpiecza rośliny przed nadmiernymi stratami wody.

Dodatkowo rośliny optymalnie nawożone potasem wytwarzają dłuższy system korzeniowy, co umożliwia pobieranie przez nie wody z głębszych warstw gleby. Wpływ sodu na zwiększenie odporności roślin na suszę następuje w efekcie regulacji potencjału osmotycznego oraz oddziaływania tego składnika na turgor komórek roślinnych.

Poza potasem i sodem również krzem zwiększa odporność roślin na niedobory wody. Optymalne zaopatrzenie roślin w krzem w okresach suszy wpływa na zmniejszenie strat wody przez aparaty szparkowe, jak również poprawia gospodarkę wodną poprzez korzystne  oddziaływanie na rozwój systemu korzeniowego roślin.

Dodatkowo krzem w efekcie osadzania się na ścianach komórkowych roślin oraz w przestrzeniach międzykomórkowych tworzy mechaniczne bariery, które zwiększają tolerancję roślin na niedobór wody. W przeciwdziałaniu skutkom suszy ważny jest również wpływ krzemu na zwiększenie sztywności liści, które przy deficycie wody odznaczają się niskim turgorem.

Dekalb Bayer - baner
Baner Agrosimex Alaska
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.