Żółtlica drobnokwiatowa. Chwasty bez tajemnic – najważniejsze cechy, występowanie, szkodliwość, ciekawostki

Żółtlica drobnokwiatowa w ciągu sezonu wegetacyjnego jest w stanie wydać nawet 4 pokolenia. Łodygi posiadają zdolność do samoistnego ukorzeniania się po zetknięciu z wilgotną glebą.

baner KUHN

Żółtlica drobnokwiatowa Galinsoga parviflora, ang.: gallant soldier, potocznie: ognicha. Rodzina: Asteraceae (astrowate, złożone). Roślina roczna, jara. Wschodzi wiosną, latem i jesienią. Kwitnie od maja do października. Rośnie na wysokość 10-40 (80) cm. Rozmnażanie z nasion. Produktywność jednej rośliny to 5- 100 tys. (300 tys.) nasion, które zachowują żywotność 2 do 5 lat.

Występowanie i szkodliwość

Jest to chwast, który występuje głównie w kukurydzy, ziemniakach, burakach, słoneczniku, gryce i soi, może pojawiać się również na ścierniskach i  w roślinach warzywnych. Najlepiej czuje się na glebach ciepłych, przewiewnych, piaszczysto-gliniastych, próchnicznych, zasobnych w azot.

Szkodliwość tego gatunku polega w głównej mierze na możliwości wydania kilku pokoleń w ciągu sezonu (pełny rozwój trwa od 4 do 6 tygodni!). Ponadto chwast ten bardzo intensywnie pobiera azot z gleby. Ekonomiczny próg szkodliwości dla tego gatunku nie został opracowany ale przyjmuje się, że w większości upraw rolniczych wynosi od 5 do 10 roślin na 1 m2.

Czy wesz, że

Nazwa botaniczna Galinsoga parviflora, została nadana na cześć Mariano Martíneza de Galinsogę, nadwornego lekarza i dyrektora Królewskiego Ogrodu Botanicznego w Madrycie.

Żółtlica jest gatunkiem wskaźnikowym gleb ciepłych, szybko nagrzewających się i zasobnych w azot i węglan wapnia. W ciągu sezonu wegetacyjnego jest w stanie wydać 2-3 (4) pokolenia. Łodygi posiadają zdolność do samoistnego ukorzeniania się po zetknięciu z wilgotną glebą. Nasiona w glebie kiełkują jedynie z głębokości maksymalnie 2 cm (z głębszych warstw gleby praktycznie nie kiełkują).

Gatunek ten jest doskonałym detektorem temperatury powietrza (wystąpienia pierwszych jesiennych przymrozków), gdyż już w temp. 0°C liście tej rośliny zamierają.

Młode pędy żółtlicy są jadalne na surowo lub w postaci sałatki. Mogą też być suszone i po sproszkowaniu dodawane do zupy. Żółtlica drobnokwiatowa (guasca w jęz. keczua) jest jadana w Andach od czasów Inków, uprawiana razem z kukurydzą i sprzedawana komercyjnie na targach. Obecnie jest równie chętnie spożywana jako warzywo w płd.-zach. Azji. Natomiast w Kolumbii, żółtlica do dnia dzisiejszego, jest stosowana jako przyprawa, dodaje się ją zwłaszcza do zupy zwanej ajiaco. Żółtlicą można skarmiać króliki, gdyż jest ich ulubionym przysmakiem.

 

SDF baner
Baner KWS
Baner KWS

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.