,,Znawca smaku’’ – to nazwa szkolenia organizowanego 14 – 15 września przez Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru w partnerstwie z Lokalną Grupą Działania Ziemi Kraśnickiej, Cechem Rzemiosł Spożywczych w Lublinie oraz Lokalną Grupą Działania Owocowy Szlak .
Jego celem jest przede wszystkim zwiększenie umiejętności mieszkańców Lubelszczyzny w zakresie produkcji jabłecznika naturalnego.
Jak zapowiadają organizatorzy dwudniowe szkolenie pozwoli na: zapoznanie się z warsztatem pracy doradcy smaku, prawidłowe wykorzystania zmysłu smaku w sztuce wytwarzania jabłecznika. Dodatkowo zaplanowana została też wizyta w pokazowej wytwórni jabłecznika.
Szkolenie skierowane jest do producentów/sadowników specjalizujący się w produkcji jabłek, czyli osoby którym bliska jest popularyzacja polskiego sadownictwa, zajmują się produkcją sadowniczą.
Źródło: LGD