Znawca smaku – jabłecznik z lubelskiej zagrody

,,Znawca smaku’’ – to nazwa szkolenia  organizowanego 14 – 15 września  przez Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru  w partnerstwie z  Lokalną Grupą Działania Ziemi Kraśnickiej, Cechem Rzemiosł Spożywczych w Lublinie oraz Lokalną Grupą Działania Owocowy Szlak .

Jego celem jest przede wszystkim   zwiększenie umiejętności mieszkańców Lubelszczyzny w zakresie produkcji jabłecznika naturalnego.

Jak zapowiadają organizatorzy dwudniowe szkolenie pozwoli na: zapoznanie się z warsztatem pracy doradcy smaku, prawidłowe wykorzystania zmysłu smaku w sztuce wytwarzania jabłecznika. Dodatkowo zaplanowana  została też wizyta w pokazowej wytwórni jabłecznika.

Szkolenie skierowane jest do  producentów/sadowników specjalizujący się  w produkcji jabłek, czyli osoby którym bliska jest popularyzacja polskiego sadownictwa, zajmują się produkcją sadowniczą.

Źródło: LGD