fbpx
Strona głównaUprawaKukurydzaZmęczenie gleby przyczyną spadku plonów. Jak mu zapobiec? Ekspert radzi

Zmęczenie gleby przyczyną spadku plonów. Jak mu zapobiec? Ekspert radzi

Zjawisko to spowodowane jest głównie namnażaniem szkodliwych agrofagów (chorób, szkodników i chwastów), niekiedy także pogorszeniem właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych gleb, bądź nagromadzeniem szkodliwych toksyn. Występuje zwykle przy uprawie roślin w monokulturze lub płodozmianach uproszczonych.

Chodzi o uprawy np. z dużym udziałem zbóż (głównie pszenicy i jęczmienia), ewentualnie roślin z rodziny kapustowatych (głównie rzepaku, gorczyc i rzodkwi oleistej, uprawianych także w poplonach), poza tym roślin bobowatych grubo- i drobnonasiennych, lnu, buraka, ziemniaka, itp. Mówimy wówczas o zjawisku wyrzepaczenia, wylnienia, wyburaczenia, wyłubinienia, wykoniczynienia, itp.

W przypadku zbóż są to zwykle choroby podstawy źdźbła, zwane podsuszkowymi. W największym stopniu atakowane są przez nie ozime formy pszenicy i jęczmienia. Przy dużym nasileniu tych chorób, należy ograniczyć ich udział w płodozmianie. Podczas zbioru nisko je kosić, po czym zebrać z pola słomę i w miarę szybko wykonać podorywkę, dobrze przykrywającą ścierń.  Następnie (przy planowanym zasiewie roślin jarych) wskazany jest wysiew międzyplonów, najlepiej z rodziny kapustowatych (gorczycę białą lub rzodkiew oleistą) lub bobowatych (np. łubin wąskolistny z wyką jarą).

Z kolei duży udział w strukturze zasiewów roślin kapustowatych powoduje, iż są silnie atakowane przez choroby (zgorzel siewek, suchą zgniliznę kapustnych, zgniliznę twardzikową, kiłę kapusty, czerń krzyżowych, szarą pleśń, mączniak rzekomy i prawdziwy, cylindrosporiozę) oraz szkodniki, głównie chowacze (czterozębny, brukwiaczek, galasówek, podobnik), poza tym pchełki rzepakowe i ziemne, słodyszka rzepakowca, śmietkę kapuścianą i inne.

By ograniczyć ich szkodliwość, o ile to możliwe, należy uprawiać rzepak na danym polu nie częściej niż co 4-5 lat, dokładnie pociąć po żniwach słomę i ścierń, a następnie wymieszać z glebą i w miarę głęboko przyorać. Poza tym likwidować w miarę wcześnie wyrastające samosiewy oraz nie uprawiać w międzyplonach innych roślin z tej rodziny. Z kolei przy częstej uprawie roślin bobowatych następuje rozwój szkodliwych wirusów (bakteriofagów), niszczących bakterie brodawkowe, współżyjące z tymi roślinami, niezbędne w pozyskiwaniu azotu atmosferycznego. Zbyt częsta uprawa lnu na danym polu (zalecana co 4-5 lat) powoduje masowy rozwój grzybów z rodzaju Fusarium, które mogą powodować całkowite wypady roślin (puste place). Niemniej dwuletnią monokulturę lnu można tolerować, wracając ponownie do jego uprawy na danym polu po 7 latach.

Z kolei duży udział w płodozmianie roślin okopowych może powodować na plantacjach buraka rozwój mątwika burakowego, zaś w przypadku ziemniaka – mątwika ziemniaczanego (rzadziej spotykanego). Mątwik burakowy żeruje także na innych roślinach z rodziny komosowatych, np. szpinaku, oraz  chwastach z tej rodziny botanicznej, a także roślinach z rodziny kapustowatych, w tym rzepaku, gdzie czyni zwykle mniejsze szkody. Przy jego dużym nasileniu zaleca się uprawę mątwikobójczych roślin: cykorii, cebuli, czosnku, porów, kukurydzy, żyta, ewentualnie mątwikobójczych odmian gorczycy białej i rzodkwi oleistej, uprawianych także w poplonach.

ZOSTAW KOMENTARZ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Proszę podać swoje imię tutaj
Proszę wpisać swój komentarz!

Polityka Prywatności

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.