fbpx

Ziemniaki na nadciśnienie

Ziemniaki obniżają ciśnienie krwi u osób otyłych i z nadciśnieniem tętniczym – mit na temat tuczącego wpływu ziemniaków obalają najnowsze badania naukowców z USA. Zjadanie kilku z nich dziennie, przyrządzonych bez tłuszczu, obniża ciśnienie krwi niemal tak dobrze jak niektóre leki na nadciśnienie bez wpływu na masę ciała, jak informuje portal PAP – Nauka w Polsce.

Autorzy pracy zaznaczają jednak, że ziemniaki serwowane w badaniach nie były polewane ketchupem, majonezem czy innym sosem, nie były też przygotowane w postaci frytek, ale upieczone bez tłuszczu w kuchence mikrofalowej.
Naukowcy z University of Scranton w stanie Pennsylvania analizowali czerwone ziemniaki, ze względu na ich wysoką zawartość związków chemicznych korzystnych dla zdrowia, m.in. przeciwutleniaczy z grupy fenoli, antocyjanów i karotenoidów. Jednak, ich zdaniem zwykłe białe ziemniaki mogą mieć podobne działanie. W badaniach udział wzięło 18 osób z nadwagą lub otyłością i nadciśnieniem tętniczym. Przez miesiąc część z nich spożywała dwa razy dziennie 6-8 czerwonych ziemniaków w skórce, upieczonych w kuchence mikrofalowej, a część nie jadła tych warzyw. Następnie grupy zamieniły się dietami.
Naukowcy monitorowali ciśnienie krwi pacjentów, zarówno skurczowe (wyższe wartości), jak i rozkurczowe (niższe wartości).
Okazało się, że w okresie badań ciśnienie rozkurczowe spadło średnio o 4,3 proc. (4 mm Hg) a ciśnienie skurczowe o 3,5 proc. Większość pacjentów stosowała równolegle leki na nadciśnienie, ale ziemniaki dodatkowo obniżały ciśnienie krwi. Żaden z uczestników badania nie przytył. Ziemniaczana dieta nie miała też wpływu na poziom lipidów i glukozy we krwi.
Zdaniem autorów badań, oznacza to, że czerwone ziemniaki skutecznie obniżają ciśnienie krwi, a co za tym idzie również ryzyko zawału serca czy udaru mózgu, u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. Naukowcy podejrzewają, że planowane obecnie badania dotyczące zwykłych, białych ziemniaków przyniosą podobne wyniki.
– Ziemniaki, prawdopodobnie bardziej niż inne warzywa, mają niezasłużenie złą reputację, z powodu której wiele osób dbających o zdrowie wykluczyło je ze swojej diety – komentuje kierujący badaniami dr Joe Vinson. – Słowo “ziemniaki” ludzie kojarzą z “tuczącym, bogatym w węglowodany i puste kalorie jedzeniem”. W rzeczywistości, jeśli przygotuje się je bez smażenia i bez masła, margaryny czy śmietany, jeden ziemniak ma tylko 110 kilokalorii oraz wiele zdrowych związków roślinnych i witamin. Mamy nadzieję, że nasze badania pomogą zmienić opinie o ziemniakach”.
Dr Vinson przypomina, że w innych badaniach udało się zidentyfikować w ziemniakach związki o działaniu podobnym do znanych leków hipotensyjnych z grupy inhibitorów konwertazy angiotensyny (inhibitory ACE). Warzywa te zawierają również inne substancje o korzystnym wpływie na zdrowie.
Na nieszczęście dla miłośników frytek i chipsów, przyrządzenie ziemniaków w tłuszczu i bardzo wysokiej temperaturze niszczy większość tych zdrowych związków, pozostawiając głównie skrobię, tłuszcz i minerały.
Źródło: PAP – Nauka w Polsce”

McHale - baner - kwiecień 2024
Syngenta baner Treso
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.