W 2009 r. areał uprawy ziemniaka wyniósł 489 tys. ha (549 tys. w 2008 r.) a udział w strukturze zasiewów obniżył się do 4,2%. Produkcja jest bardzo rozdrobniona. Wg GUS średnia wielkość areału nieznacznie przekracza 0,4 ha i następuje koncentracja uprawy.
Dotyczy to zwłaszcza produkcji przeznaczonej na rynek. Przeciętna wielkość areału uprawy ziemniaków skrobiowych to 3,5-4 ha, podczas gdy 4-5 lat temu było to najwyżej 2 ha. Ziemniaki do przetwórstwa na frytki i chipsy są uprawiane wyłącznie w wyspecjalizowanych gospodarstwach o przeciętnym areale nie mniejszym niż 50 ha. Również znacząca część ziemniaków konsumpcyjnych pochodzi z większych obszarowo plantacji.
Na ilość i jakość plonu ziemniaka wpływa wiele czynników. Na czynniki przyrodnicze jak np. przebieg warunków pogodowych rolnik nie ma wpływu. Jednak kierując się dochodowością uprawy, powinien stosować odpowiednią agrotechnikę, określone technologie uprawy oraz właściwy dobór odmiany.
Dużą pomocą w wyborze odmiany służy Porejestrowe Doświadczalnictwo Odmianowe (PDO) oraz jego rekomendacje w postaci List Odmian Zalecanych (LZO) do uprawy na obszarze poszczególnych województw. Prezentowane wyniki z lat 2008-2009 zostały opracowane na podstawie łącznie około 250 doświadczeń prowadzonych w ponad 30 lokalizacjach kraju, w których przetestowano ponad 60 odmian.
Tab. 1. Odmiany bardzo wczesne uczestniczące w PDO w 2009 i 2008 roku.
|