Zdrowo, smacznie i ekologicznie podczas Dnia Otwartego w Ekocentrum ICPC

Pod hasłem “Bezpośrednio od polskiego rolnika” Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi – ICPPC w niedzielę 21 sierpnia organizuje w gospodarstwie Jadwigi Łopaty w Stryszowie (woj, małopolskie) “Dzień otwarty w EKOCENTRUM ICPPC”.

Jak zapowiadają organizatorzy, impreza ta jest kontynuacją kampanii na rzecz łatwego dostępu Polaków do dobrej jakości żywności oraz na rzecz rolników i ich możliwości sprzedaży żywności wyprodukowanej w domowych warunkach, jak to jest w innych krajach UE.

W gospodarstwie Jadwigi Łopaty, które znajduje się przy EKOCENTRUM ICPPC, na powierzchni 1,7 ha uprawiane są ekologicznie różnorodne warzywa, owoce i zioła. Ponadto gospodyni zajmuje się hodowlą owiec, alpak i kur zielononóżek.

Natomiast w EKOCENTRUM ICPPC od ponad 15 lat nowoczesne technologie współpracują z tradycyjnymi. Można tutaj pomieszkać w ekologicznym domu z gliny i słomy ogrzewanym i zasilanym energią ze słońca i wiatru, a także uczestniczyć w rożnych imprezach o charakterze edukacyjnym, propagujących ekologiczne technologie oraz harmonijny zgodny z naturą styl życia.

W programie imprezy:
12:00-15:00 – Wspólne stoisko rolników współpracujących z EKOCENTRUM ICPPC, a na nim lokalna i świeża żywność.

Ponadto równolegle:
12:00-13:00 oprowadzenie po EKOCENTRUM ICPPC (w tym spotkanie z alpakami)
13:00-14:00 Wykład ,,Niezależność żywnościowa i energetyczna. Jemy sezonowo o zdrowo. Konieczność współpracy miasto-wieś ‘’ – Jadwiga Łopata, laureatka ekologicznego Nobla i Julian Rose
14:00-15:00 rozmowy z rolnikami.

Źródło: ICPPC

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności