Zdrowa Krowa – spory sukces, plany jeszcze ambitniejsze

Eksperci uczestniczący w programie Zdrowa Krowa podsumowali pierwszy rok jego realizacji i określili kierunki jego rozwoju na rok 2012. W spotkaniu uczestniczyli naukowcy z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego i ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, weterynarze oraz fachowcy SM Spomlek i Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Podsumowanie działań przeprowadzonych w ramach programu Zdrowa Krowa w 2011 r.
W stadach grupy warsztatowej pobrano około 2 500 próbek krwi, następnie przebadanych pod kątem występowania IBR/IPV i BVD/MD. W czterech konferencjach szkoleniowych, poświęconych aspektom zootechnicznym i weterynaryjnym z uwzględnieniem czynników ekonomicznych, uczestniczyło blisko 400 osób. Pracownicy naukowi Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego przeprowadzili 29 ankiet ekonomicznych w gospodarstwach należących do grupy warsztatowej i dla każdego przygotowali szczegółowy profil. Sukcesem frekwencyjnym było I Ogólnopolskie Forum Ekspertów i Hodowców Bydła Mlecznego Zdrowa Krowa” – w tym wydarzeniu, zorganizowanym we współpracy i w gościnnych progach SGGW, udział wzięło ok. 300 osób.

Wszyscy uczestnicy zgodzili się, że jednym z najważniejszych zadań stojących przed programem w nowym roku jest zwiększenie nacisku na edukację w kilku zakresach. Ustalono, że w pierwszej kolejności należy uświadamiać hodowców, jak ważną rzeczą z punktu widzenia epidemiologicznego, jest dbanie o prawidłową i pełną dokumentację dotyczącą pogłowia i jego kondycji zdrowotnej.
Drugi obszar edukacji hodowców, w którym jest wiele do zrobienia, to sfera ekonomiki produkcji. Fachowcy na podstawie przeprowadzonych badań zauważyli, że wiele gospodarstw jest wyraźnie przeinwestowanych, a kredyty na zbędne inwestycje coraz bardziej obniżają rentowność i efektywność ekonomiczną gospodarstw, a co za tym idzie, także poziom życia rodzin dostawców.
– Nowoczesne spojrzenie na rolnictwo nie może pomijać aspektów ekonomicznych. Dokładna kalkulacja powinna poprzedzać podejmowanie wszystkich ważniejszych decyzji. W przeciwnym wypadku może stać się tak, że przybywa zwierząt i maszyn, gospodarstwo pozornie się rozwija, jego właściciele mają coraz więcej pracy, a rodzinie żyje się coraz gorzej – mówi Monika Grzeszuk z SM Spomlek, koordynator programu Zdrowa Krowa. – Jednym z naszych celów, jako spółdzielni mleczarskiej, jest właśnie troska o sytuację naszych członków. Chcemy więc nie tylko oferować im atrakcyjne stawki za mleko, ale również służyć pomocą w racjonalnym wykorzystywaniu tych środków.
Rok 2012 to również praca na rzecz intensywnego i dynamicznego wprowadzania do programu elementów pracy hodowlanej, agrotechniki i dobrego przygotowania pasz w gospodarstwie, co ma niebagatelny wpływ na stan zdrowia bydła.
Rozszerzone zostaną też badania stad pod kątem IBR/IPV oraz BVD/MD na hodowców spoza grupy warsztatowej. Dotychczas pod kątem tych chorób przebadano blisko 30 stad. Rolnicy zostali szczegółowo poinformowani o wynikach, a lekarze weterynarii ze Spomleku dokładnie zinterpretowali je w poszczególnych gospodarstwach i otoczyli zwierzęta dodatkową opieką.
Dla jeszcze intensywniejszego i skuteczniejszego ograniczania występowania tych chorób, SM Spomlek od tego roku wprowadziła wymóg posiadania przez zwierzęta kupowane za jej pośrednictwem, wszystkich niezbędnych dokumentów mówiących o tym, że zwierzęta nie są zarażone wirusem IBR i nie są nosicielami BVD w momencie ich dotarcia do gospodarstwa. Ma to być pierwsza z “barier” prowadząca w przyszłości do uwolnienia stad wszystkich dostawców SM Spomlek od tych chorób, przez co one uzyskają lepsze wskaźniki ekonomiczne.

Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK z Radzynia Podlaskiego jest jednym z największych polskich producentów sera żółtego. W 2011 r. wyprodukowała blisko 11 000 ton serów typu holenderskiego i szwajcarskiego. Ponad 1/4 wyprodukowanych przez SPOMLEK serów znajduje odbiorców poza granicami Polski. Szczególnie silną pozycją Spółdzielnia cieszy się na rynku rosyjskim, dokąd eksportuje ponad 20 proc. produkcji. Firma jest jednocześnie jednym z filarów eksportu polskiego mleczarstwa do Rosji.

Spółdzielnia znana jest przede wszystkim, jako producent specjalizujący się w wytwarzaniu serów szlachetnych, wprowadzający na polski rynek nowe gatunki. Jako pierwsza w Polsce zaoferowała ser z oczkami (Radamer) oraz ser długodojrzewający (Bursztyn). Oprócz kilku gatunków serów żółtych, produkuje m.in. artykuły proszkowane (mleko, maślanka i serwatka), mleko spożywcze, śmietany, jogurty i masło. Są one wytwarzane w trzech lokalizacjach: w głównym zakładzie produkcyjnym w Radzyniu Podlaskim oraz w oddziałach w Parczewie i Młynarach (okolice Elbląga).
SM SPOMLEK to ponad 100 lat tradycji spółdzielczości na ziemiach Polesia. Obecnie należy do ponad 1700 udziałowców, wśród których ponad 1200 osób to rolnicy indywidualni – dostawcy, a ponad 500 to pracownicy spółdzielni. Celem spółdzielni jest zarówno osiąganie optymalnych wyników finansowych, jak i zapewnienie możliwie najwyższych stawek za mleko o jak najwyższej jakości. Rocznie przerabia ponad 190 mln litrów mleka krowiego.

Źródło: SPOMLEK

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności