Według najnowszej prognozy Komisji Europejskiej całkowita produkcja zbóż w sezonie 2020/21 w UE osiągnie 274,3 mln ton, czyli o 7% mniej niż w sezonie 2019/20. Produkcja pszenicy miękkiej szacowana jest na 115,5 mln ton i jest to najniższy poziom od 13 lat.
Jeśli chodzi o kukurydzę, oczekuje się, że produkcja spadnie i osiągnie 63,1 mln ton, o 10% mniej niż w roku ubiegłym. Spadek ten wynika głównie z niższych plonów w całej UE.
Natomiast jeśli chodzi o rośliny oleiste i wysokobiałkowe, oczekuje się, że całkowita produkcja nasion oleistych w UE osiągnie 28,4 mln ton, co oznacza niewielki wzrost o 1% w porównaniu z rokiem 2019/20. Wzrost ten jest spowodowany przede wszystkim przez produkcję rzepaku, która ma osiągnąć 15,8 mln ton, co oznacza wzrost o 3% w porównaniu z rokiem ubiegłym.
Według unijnych analityków produkcja roślin białkowych powinna znacznie wzrosnąć, do 4,5 mln ton w sezonie 2020/21, co stanowi 10% wzrost w porównaniu z rokiem 2019/20. O 5% wzrośnie również spożycie roślin wysokobiałkowych dzięki większemu wykorzystaniu paszy i wzrostowi zapotrzebowania na żywność.