reklama
baner KUHN
reklama
Baner Yara
reklama
Baner Agroecopower
reklama
baner BASF
reklama

Zboże porasta na pniu. Co zrobić z porośniętym ziarnem?

Opady deszczu w okresie zbiorów, niemożliwość zebrania ziarna, jednym słowem przedłużające się żniwa sprawiają, że zboże porasta. Zjawisko porastania ziarna w kłosie połączone często z wyleganiem widzimy na wielu polach. Co z takim ziarnem?

reklama
Baner Osadkowski
reklama
baner stihl

Ziarna, które porosło nie sprzedamy do młynów. Nie nadaje się na cele konsumpcyjne. Z takiego ziarna nie udaje się mąka, kasza, płatki itd.

O jakości ziarna i jego przydatności na cele konsumpcyjne informuje liczba opadania wyrażona w sekundach. Jeśli np. w pszenicy konsumpcyjnej liczba opadania jest poniżej 150 s zostaniemy zawróceni z takim ziarnem.

reklama
Baner Corner
reklama
baner kioti

Może się zdarzyć, że zewnętrznie nie ma jeszcze oznak porastania ziarna, natomiast liczba opadania, która określa aktywność enzymu alfa-amylazy wskazuje że wewnątrz ziarnika zachodzą już procesy kiełkowania (kiełkowanie utajone). Takim ziarnem młynarze nie są zainteresowani, ponieważ mąka z niego nie nadaje się do wypieku pieczywa, a dodatek ulepszaczy pieczywa nie rozwiązuje problemu.

reklama
baner bayer
reklama
baner MChale

Z porośniętego ziarna nie ma plonu. Rozpoczęcie kiełkowania ziarna w kłosie oznacza, że takie porośnięte ziarno traci zdolność kiełkowania i wigor, przez co nie nadaje się do siewu.

Co z porośniętym ziarnem?

Porośnięte ziarno możemy przeznaczyć na cele paszowe.

Porastanie nie ma wpływu na wartość energetyczną i żywieniową w skarmianiu bydła, świń, drobiu, ponieważ sam proces porastanie nie zmiana znacznie składu chemicznego ziarna. Natomiast zagrożeniem są mikotoksyny, czyli metabolity wtórne grzybów pleśniowych które szybko atakują w takich warunkach pogodowych. Powinniśmy zatem pamiętać od dodatkach do pasz wiążących metabolity wtórne oraz wcześniejszym dosuszeniu ziarna (ogranicza rozwój grzybów i tym samym mikotoksyn)

Jeśli uda się przeprowadzić zbiór to takie porośnięte ziarno prawdopodobnie będzie wymagać dosuszenia. Aby obniżyć wilgotność ziarna do 14-15 proc. przewietrzamy je naprzemiennie chłodnym i gorącym powietrzem. Jeśli długo (do momentu schłodzenia) ziarno pozostanie ogrzane zaobserwujemy nasilenie porastania.

Porośnięte ziarno po wysuszeniu i oczyszczeniu nadaje się do dłuższego przechowywania, ale najlepiej zużyć je w pierwszej kolejności.

Dlaczego ziarno porasta?

Głównym czynnikiem powodującym porastanie ziarna w kłosie są warunki pogodowe w okresie zbiorów, sprzyjające temu zjawisku, tzn. powracające opady deszczu blokujące żniwa w połączeniu z letnimi ciepłymi temperaturami. Wpływ na skłonność do porastania jest też cechą gatunkową i odmianową, związaną z budową kłosa.

Szybciej porasta ziarno nieoplewione (pszenica, żyto, pszenżyto) niż oplewione (owies, jęczmień). Łatwiej porastają zboża ozime niż jare. Pochylony, zbity kłos, o ściśle przylegających plewach, pokrytych woskowym nalotem gorzej chłonie wodę i tym samym ma mniejszą tendencję do porastania. Kłosy ze ściśle upakowanymi kłoskami dłużej utrzymują wodę i wolniej wysychają przez co mogą szybciej porastać.

reklama
baner MChale
reklama
reklama
baner agrosimex
reklama
baner mandam

ZOSTAW KOMENTARZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Przeczytaj także

None found

Najpopularniejsze artykuły

None found

ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)
INNE ARTYKUŁY AUTORA




NAJNOWSZE WIADOMOŚCI