Tradycyjnie od wielu lat gospodarstwo IHAR w Radzikowie utrzymuje krowy mleczne. Podobnie jak w większości gospodarstw, podstawową paszą w żywieniu krów jest kiszonka z kukurydzy. Każdego roku gospodarstwo sporządza kiszonkę z kukurydzy, aby zabezpieczyć paszę dla 180 krów.
W bieżącym roku do zbioru jest 80 hektarów. Zakłada się plonowanie na poziomie 60 ton zielonki z jednego ha o wilgotności 35 do 40%. W tym roku kukurydza w niektórych miejscach jest bardziej sucha, a tam gdzie był zapas wody w glebie, jest bardziej zielona.
Mimo tegorocznej suszy, wydaje się, że kukurydza jest przyzwoita, ale jakość będzie można określić i zbadać po zakiszeniu. W zielonce widać jednak sporo ziarna, które ma korzystny wpływ na jakość kiszonki. Ocenia się, że mimo niedoboru opadów, kiszonka z kukurydzy będzie dobrej jakości i wystarczy jej w gospodarstwie do następnego sezonu.
W ubiegłą środę rozpoczęto zbiór kukurydzy sieczkarnią, która zbiera około 15 ha dziennie (zdjęcia ze zbioru kukurydzy w fotogalerii).
Kukurydza kiszona jest w nowo zbudowanych silosach przejazdowych, które znacznie ułatwiają zgromadzenie, przykrycie i później wybieranie paszy.
tekst i foto Wojciech Suwara