Na Targu Węglowym w Gdańsku 25 września 2010 r. będzie można posmakować i kupić przysmaki pomorskiej kuchni.
W sobotę w godz. 12.00-18.30 będzie można kupić wędliny z małych pomorskich masarni, skosztować tradycyjnych ruchanek z żytniej mąki, domowego smalcu na chlebie, który wyrósł na zakwasie (jest dużo zdrowszy i bardziej przyjazny dla przewodu pokarmowego niż ten na drożdżach). Nie zabraknie też przetworów z żurawiny i grzybów, kociewskiej bani, gruszek. Panie z kół gospodyń wiejskich będą serwować pierogi i ciasta, a wspólnie z marszałkiem województwa pomorskiego Mieczysławem Strukiem, będzie można przyrządzić i skosztować zupę rybną.
Wysoka jakość żywności z Pomorza znajduje potwierdzenie w oficjalnych rejestrach – na liście produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa, region zajmuje drugie miejsce w Polsce ze 106 obecnie produktami. Truskawka kaszubska jest objęta unijnym znakiem Chronionego Oznaczenia Geograficznego, jako jeden z zaledwie kilkunastu produktów spożywczych w Polsce.
Organizatorem imprezy jest Samorząd Województwa Pomorskiego