Zaproszenie: Gdański Dzień Ziemi

Zapraszamy do wzięcia udziały w organizowanym przez Dziennik Bałtycki Gdańskim Dniu Ziemi, który odbędzie się w dniach 15-16 kwietnia 2011 roku w Gdańsku na Targu Rybnym. Szczególnie zapraszamy do odwiedzenia namiotu Głównego Punktu Informacyjnego Funduszy Europejskich. Konsultanci Punktu udzielą Państwu informacji dotyczących możliwości pozyskania dotacji z UE.

W pierwszym dniu imprezy, piątek 15 kwietnia, pod hasłem Drzewko za makulaturę” – mieszkańcy Gdańska w zamian za każde 5 kg makulatury (+ kupon z DB) otrzymają sadzonkę drzewa lub krzewu do wykorzystania we własnych ogrodach lub ogródkach. Odbędzie się także interaktywna lekcja ekologii z konkursami.

W sobotę rozpoczyna się na Targu Rybnym Jarmark Europejski. Główną atrakcją wydarzenia będzie możliwość zapoznania się i degustacja specjałów kulinarnych z różnych regionów Europy. Ponad dwudziestu wystawców zapewni degustacje jak również możliwość zakupu w atrakcyjnych cenach specjałów na wielkanocny stół. W programie m.in. pokazy kulinarne, degustacje znakomitych win, wędlin, serów i produktów delikatesowych z Polski oraz z Europy.

W akcji biorą udział min. następujące firmy: Castel Freres (wina z Francji), Candia Polska (desery, sery i nabiał z Francji, Holandii), Eurexia Polska (wędliny z Francji, Hiszpanii i Włoch), Eurial (sery i nabiał z Francji), Temar (desery, sery i nabial z Francji, Grecji, Hiszpanii, Niemiec, Szwajcarii, Włoch), Spółdzielnia Mleczarska Lazur (sery, nabiał produkty z Polski), Spółdzielnia Mleczarska Spomlek (nabiał produkty z Polski), Spółdzielnia Dostawców Mleka Wieluń (nabiał produkty z Polski), Zakłady Mięsne Nowak (wędliny z Polski), Browar Amber, Browar Koreb, Restauracja Karaimska KYBYNLAR (dania kuchni litewskiej).

Kolejne atrakcje zapowiada stoisko “Polskiej Ekologii”. Na specjalnych stoiskach będzie można spróbować swych sił w dojeniu krowy, nauczyć się wyrabiać ekologiczne masło, albo urozmaicić dietę ekokanapkami. Podczas trwania imprezy rozdawane będą książeczki dla dzieci wydane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi “Skąd się biorą produkty ekologiczne”. Każda animacja, poprzez zabawę ma na celu informowanie o rolnictwie ekologicznym, promowanie zdrowego stylu życia i informowania o zasadach znakowania żywności. Na stoisku ekologicznym będzie można degustować i zakupić produkty ekologiczne, porozmawiać z ich wytwórcami i dowiedzieć się jakie są różnice między np. wędlinami Eko i przemysłowymi i jaki jest sposób ich wytwarzania.
Organizator – Marketing & Advertising House i Sopexa Polska. Jarmark czynny w godz. 11:00-22:00.

W niedzielę sceną na Targu Rybnym zawładną wyborne smaki i zapachy z całej Europy. Atrakcją będą pokazy, animacje i konkursy w duchu kulinarnym. Szefowie Kuchni zaproszą w gastronomiczną podróż i wraz z publicznością odkrywać będą co łączy kuchnie poszczególnych krajów, a co dzieli. Bo czy faktycznie wiemy, czym są litewskie pierożki, włoskie ravioli i polskie pierogi? I czy takie zwykłe dania można degustować z kieliszkiem wina? Bo może jest ono tylko przeznaczone do dań wykwintnych? Porozmawiamy o kulturze degustowania serów i o ich produkcji, a także o tym jak polskie wędliny podbijają Europę. Z uwagi na fakt, iż ten weekend będzie upływał także w duchu ekologii, przekonamy się, czym jest dobra jakość i zdrowa żywność.
Swoją wiedzą i umiejętności gastronomiczne będzie można wypróbować podczas licznych mini-konkursów.