Zamiast wędzenia, grillowanie

Minister rolnictwa Marek Sawicki poradził producentom, jeśli chcą zachować podwyższony poziom benzopirenu powinni oznaczać produkt jako grillowany, a nie wędzony, ponadto zaapelował w Brukseli o nie robienie antyreklamy polskiej, zdrowej żywności – informuje wyborcza.pl za PAP

Producenci wędzonych wędlin i innych produktów uważają, że unijne przepisy mogą doprowadzić do tego, iż wiele małych firm wykorzystujących tradycyjne receptury może zniknąć z rynku.
Zdaniem ministra rolnictwa Marka Sawickiego, który brał udział w spotkaniu unijnych ministrów rolnictwa po niewielkiej przebudowie instalacji wędzalniczych większość zakładów spełni nowe, unijne normy.
 – Apeluję do producentów, żeby nie robili antyreklamy zdrowej, dobrej polskiej żywności –  podkreślał Sawicki.

Jak wyjaśnił Sawicki, wystąpił także o to, że jeśli z badań przeprowadzonych przez KE i ministerstwo rolnictwa będzie wynikało, że zarejestrowanych (w ministerstwie rolnictwa) produktów regionalnych nie da się wyprodukować, przy nowych normach zawartości substancji smolistych, to żeby utrzymać dla nich stare normy. Miałoby to dotyczyć tylko produktów, które będą sprzedawane na polskim rynku.
Wystąpiłem o utrzymanie starych rozszerzonych norm w stosunku do produktów regionalnych, natomiast nie ma żadnej potrzeby, po tych badaniach i po analizie, żeby podtrzymywać nasze wnioski w zakresie kolejnego 2-3-letniego okresu przejściowego (dla innych produktów wędzonych), dlatego że od 2006 roku producenci wiedzieli, że normy będą zmieniane i nie jest prawdą, że ministerstwo zdrowia nie informowało o tym producentów – informowało i są na to stosowne dowody i dokumenty  – przekonywał minister.

Obecnie dopuszczalny poziom benzopirenu w 1 kg wędliny może wynosić 5 mikrogramów, a od września będą to 2 mikrogramy.
Jeśli producenci chcą produkować wędliny o podwyższonych normach w zakresie benzopirenu, czy substancji smolistych, niech je oznaczają jako grillowane. W wielu wypadkach jest to wędzenie żywym ogniem, co nie jest zgodne ze sztuką wędzenia – mówił Sawicki.

(Źródło: wyborcza.pl)