fbpx

Zamiast warzyw i owoców soki i musy

Takie rozwiązania proponują eksperci, jeśli nie mamy czasu na zakup, przygotowanie czy spożycie warzyw i owoców. Bo o tym, że są one niezbędne w naszej diecie, wie chyba każdy.

Sezon na świeże owoce i warzywa w pełni. Właśnie w takiej formie Polacy lubią spożywać je najbardziej. Ponad połowa naszych rodaków (53,3%) potwierdza, że świeże warzywa są najlepszym uzupełnieniem codziennej diety w witaminy. Zdecydowana większość preferuje także świeże owoce – w takiej formie spożywa je aż 97,3% Polaków.
Prawidłowa dieta powinna zawierać co najmniej 400 g owoców i warzyw, najlepiej w różnych formach, podzielonych na minimum 5 porcji. Mimo, że lubimy je jeść, to i tak wciąż jest ich za mało w naszej diecie. Tylko 10% Polaków spożywa zalecane 5 porcji owoców a 7% – warzyw. Główną przyczyną jest brak czasu – zarówno na zakup produktów, jak i ich przygotowanie. Jednak w każdej dziedzinie życia można znaleźć sprytne rozwiązania. – Warto podkreślić, że rekomendowane 400 g to absolutne minimum. Im większe spożycie warzyw i owoców tym mniejsze ryzyko zachorowania np. na nowotwory czy choroby układu krążenia. Dlatego podanie tych produktów na różne sposoby np. w formie musów, może zwiększyć ich spożycie – mówi dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska, dietetyk.

Baner Syngenta

Sposobem na uzupełnienie diety w warzywa i owoce są soki i musy. Dostępne są one w wygodnych opakowaniach, które można zabrać ze sobą wszędzie. Dobrze sprawdzają się na pikniku czy wycieczce rowerowej. Mogą stanowić zarówno samodzielny posiłek, gdy poczujemy nagłe ssanie w żoładku, lub być dodatkiem do dań. Szklanka soku pomarańczowego do śniadania zapewni energię na cały poranek. Natomiast sok pomidorowy jest ciekawą propozycją na pożywny i lekki podwieczorek. 200 ml (szklanka) soku pomidorowego dostarcza 500 mg potasu, który bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, układu nerwowego oraz utrzymaniu właściwego ciśnienia krwi. Z kolei musy na bazie przecieru marchwiowego zawierają beta-karoten, czyli prowitaminę A, która podczas letnich kąpieli słonecznych zadba o wzrost i odnowę uszkodzonych komórek skóry.

Polacy nadal nie zdają sobie sprawy, że soki i musy to produkty w pełni naturalne, wyprodukowane w 100% z owoców lub warzyw, bez użycia substancji konserwujących czy barwników. Soki owocowe, warzywne i owocowo-warzywne 100%, jak również 100% musy w dodatku nie są dosładzane. Są więc dobrym rozwiązaniem dla osób dbających o dobre samopoczucie i odpowiednio zbilansowaną dietę. Szklanka soku lub saszetka musu z powodzeniem może zastąpić jedną z pięciu porcji warzyw lub owoców. – Jest to szczególnie ważne, bo nie zawsze mamy czas na przygotowywanie wartościowych warzywno-owocowych dań. Wówczas, sięgając po sok czy mus, w łatwy sposób możemy uzupełnić porcję witamin, aby dłużej cieszyć się zdrowiem – przekonuje dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska.
Renata Struzik, źródło: KUPS

McHale - baner
Danko baner marzec 2024
Webinarium konopie - baner
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.