fbpx

Zafałszowana wołowina pod kontrolą

Unijne laboratoria rozpoczęły drugą serię badań produktów z wołowiny, by mieć pewność, że zawierają one deklarowane przez producentów mięso. Afera z koniną w mięsie wołowym mocno nadszarpnęła zaufanie do unijnej branży spożywczej.

Zgodnie z zaleceniem Komisji 2014/180/UE z dnia 27 marca 2014 r testy mają dać konsumentom przekonanie, że kupowana przez nich żywność nie jest zafałszowana. Kontrole potrwają do 16 czerwca 2014 r., natomiast sprawozdanie z ich wyników powinno zostać przedstawione, wraz z wszelkimi podjętymi środkami egzekucyjnymi do dnia 22 lipca 2014 r.

 

Wszystkie produkty z wołowiny, zawierające więcej niż 1% koniny, będą dyskwalifikowane, a konsumenci o tym informowani. Poprzednio przeprowadzone kontrole wykazały, że prawie 5% sprzedawanych w Unii wyrobów zawierało w swoim składzie mięso końskie, które nie było zadeklarowane przez producentów. W Polsce, podobnie jak w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Niemczech, we Francji oraz we Włoszech do badań zostanie pobranych 150 próbek, od mięsa mielonego, przez kiełbasy i gotowe dania z wołowiną.

(Źródło: FAMMU/FAPA)

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.