Unijne laboratoria rozpoczęły drugą serię badań produktów z wołowiny, by mieć pewność, że zawierają one deklarowane przez producentów mięso. Afera z koniną w mięsie wołowym mocno nadszarpnęła zaufanie do unijnej branży spożywczej.
Zgodnie z zaleceniem Komisji 2014/180/UE z dnia 27 marca 2014 r testy mają dać konsumentom przekonanie, że kupowana przez nich żywność nie jest zafałszowana. Kontrole potrwają do 16 czerwca 2014 r., natomiast sprawozdanie z ich wyników powinno zostać przedstawione, wraz z wszelkimi podjętymi środkami egzekucyjnymi do dnia 22 lipca 2014 r.
Wszystkie produkty z wołowiny, zawierające więcej niż 1% koniny, będą dyskwalifikowane, a konsumenci o tym informowani. Poprzednio przeprowadzone kontrole wykazały, że prawie 5% sprzedawanych w Unii wyrobów zawierało w swoim składzie mięso końskie, które nie było zadeklarowane przez producentów. W Polsce, podobnie jak w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Niemczech, we Francji oraz we Włoszech do badań zostanie pobranych 150 próbek, od mięsa mielonego, przez kiełbasy i gotowe dania z wołowiną.
(Źródło: FAMMU/FAPA)