Zachować smak i zapach pomidorów podczas chłodzenia

Amerykańscy naukowcy odkryli sposób na zachowanie walorów smakowych i zapachowych przechowywanych pomidorów. Wystarczy lekko zmodyfikować proces związany z przygotowaniem tych warzyw do przechowywania.

Badacze z Uniwersytetu Floryda (USA) twierdzą, że na zachowanie smaku i zapachu świeżych pomidorów ma wpływ wcześniejsze przygotowanie tych warzyw do przechowywania. Wystarczy zaraz przed schłodzeniem zanurzyć je na chwilę w ciepłej wodzie. Zabieg ten ma sprawić, że w ich wnętrzu utrzymuje się więcej związków aromatycznych odpowiedzialnych za smak i zapach. Dzięki temu, być może już wkrótce pomidory kupowane w sklepie będą smakować, jakby były dopiero co zerwane z krzaka.

Zazwyczaj pomidory takie zrywa się jeszcze gdy są zielone, przyspiesza się ich proces dojrzewania za pomocą gazu etylenowego, a następnie chłodzi. I wtedy właśnie zanika smak i zapach tych warzyw. Tymczasem naukowcy odkryli, że wystarczy przed schłodzeniem, pomidory zanurzyć na 5 minut w wodzie o temperaturze 50°C, następnie pozwolić im wystygnąć w temp. pokojowej, a dopiero później schłodzić do temperatury 5-13° C wymaganej podczas transportu.

Badacze wymyślili też inne metody ochrony walorów smakowych pomidorów. Wymagają one jednak zastosowania substancji chemicznych – salicylanu metylu, czy 1-metylocyklopropenu (1-MCP).
Wyniki swoich badań naukowcy przedstawili w Bostonie (USA) w zeszłym tygodniu podczas konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego.

Renata Struzik, źródło: PAP