Zimno i intensywne opady na południu Europy oraz bardzo długa zima w północnych regionach niekorzystnie wpłynęły na bieżącą produkcję warzyw. Już obecnie występują niedobory w dostawach wielu produktów ogrodnictwa skierowanych do przetwórstwa.
W wielu państwach unijnych producenci puszkowanych produktów ogrodnictwa, jak również mrożonek obawiają się o wielkość dostaw ze zbiorów z bieżącego roku, informuje Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw PROFEL.
Problem dotyczy przede wszystkim zielonego groszku – najbardziej ucierpiały uprawy w Hiszpanii, Portugalii oraz na Węgrzech. W Hiszpanii – z powodu silnych opadów – zredukowano o około 60% zbiory szpinaku, a prognozowane terminy zbiorów we Francji, Belgii, Holandii czy Niemczech opóźnione są już o ponad 25 dni. Największe opóźnienie dotyczy zbiorów wczesnej marchwi odmiany „baby”, a także brokułów czy fasoli.
Zdaniem europejskich przetwórców, zaczyna już brakować zapasów z ubiegłorocznych zbiorów, a bieżący sezon nie wygląda zbyt optymistycznie – zdecydowanie opóźnione zbiory, bardzo niska jakość produktów oraz spora redukcja w tegorocznej wielkości produkcji.
Według opublikowanych danych za rok 2012 już widać spadek ilości warzyw skierowanych do przetwórstwa w stosunku do roku 2011, a to wiąże się z mniejszą ilością wyrobów przetworzonych – puszkowanych, jak i mrożonych.
Tabela prezentuje dane za poprzednie okresy z wyłączeniem słodkiej kukurydzy, pomidorów oraz ziemniaków.
Produkcja warzyw przetworzonych w tonach (dane PROFEL).
|
2011
|
2012
|
warzywa mrożone
|
3 232 300
|
3 124 000
|
warzywa puszkowane
|
2 108 000
|
2 005 300
|
(mat, źródło: FAMMU/FAPA)
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]