Zabraknie warzyw do przetwórstwa?

Zimno i intensywne opady na południu Europy oraz bardzo długa zima w północnych regionach niekorzystnie wpłynęły na bieżącą produkcję warzyw. Już obecnie występują niedobory w dostawach wielu produktów ogrodnictwa skierowanych do przetwórstwa.

W wielu państwach unijnych producenci puszkowanych produktów ogrodnictwa, jak również mrożonek obawiają się o wielkość dostaw ze zbiorów z bieżącego roku, informuje Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Owoców i Warzyw PROFEL. 

Problem dotyczy przede wszystkim zielonego groszku – najbardziej ucierpiały uprawy w Hiszpanii, Portugalii oraz na Węgrzech. W Hiszpanii – z powodu silnych opadów – zredukowano o około 60% zbiory szpinaku, a prognozowane terminy zbiorów we Francji, Belgii, Holandii czy Niemczech opóźnione są już o ponad 25 dni. Największe opóźnienie dotyczy zbiorów wczesnej marchwi odmiany „baby”, a także brokułów czy fasoli. 
Zdaniem europejskich przetwórców, zaczyna już brakować zapasów z ubiegłorocznych zbiorów, a bieżący sezon nie wygląda zbyt optymistycznie – zdecydowanie opóźnione zbiory, bardzo niska jakość produktów oraz spora redukcja w tegorocznej wielkości produkcji. 
Według opublikowanych danych za rok 2012 już widać spadek ilości warzyw skierowanych do przetwórstwa w stosunku do roku 2011, a to wiąże się z mniejszą ilością wyrobów przetworzonych – puszkowanych, jak i mrożonych. 
Tabela prezentuje dane za poprzednie okresy z wyłączeniem słodkiej kukurydzy, pomidorów oraz ziemniaków.
Produkcja warzyw przetworzonych w tonach (dane PROFEL).

 

2011

2012

warzywa mrożone

3 232 300

3 124 000

warzywa puszkowane

2 108 000

2 005 300

(mat, źródło: FAMMU/FAPA)
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu.
Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.
Please enter your name here
Please enter your comment!

Polityka Prywatności