Według firmy analitycznej Platts Kingsman, w przyszłym sezonie deficyt cukru na świecie zwiększy się niemal dwukrotnie.
Platts Kingsman (PK) przedstawiła swoje prognozy deficytu na rynku cukru na sezon 2016/2017. Według firmy, ma on być prawie dwa razy większy, niż w bieżącym sezonie.
W sezonie 2015/2016 globalny deficyt cukru prognozowany jest na poziomie 3,3 mln ton. Rok później ma on być niemal dwukrotnie większy, wynosząc 6,4 mln ton. W ciągu roku, niedobór ma się zwiększyć o 94% z powodu znacznie mniejszej produkcji w Brazylii i USA przy jednoczesnym zwiększającym się spożyciu tego surowca.
Jak przypomina FAMMU/FAPA, nieco wcześniej Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) oszacowała deficyt na globalnym rynku cukru w sezonie 2016/17 na 6,2 mln ton.
Inne firmy analityczne również zakładają, że bieżący sezon na światowym rynku cukru będzie deficytowy. Średnio z tych szacunków wynika, że deficyt tego surowca wyniesie 3,6 mln ton. Na szczęście, w niedawno zakończonym sezonie, według szacunków, produkcja ma być większa od spożycia średnio aż o 3,7 mln ton.
Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA