fbpx

Za dwa lata dwukrotny deficyt cukru

Według firmy analitycznej Platts Kingsman, w przyszłym sezonie deficyt cukru na świecie zwiększy się niemal dwukrotnie.

Platts Kingsman (PK) przedstawiła swoje prognozy deficytu na rynku cukru na sezon 2016/2017. Według firmy, ma on być prawie dwa razy większy, niż w bieżącym sezonie.

Baner Syngenta

W sezonie 2015/2016 globalny deficyt cukru prognozowany jest na poziomie 3,3 mln ton. Rok później ma on być niemal dwukrotnie większy, wynosząc 6,4 mln ton. W ciągu roku, niedobór ma się zwiększyć o 94% z powodu znacznie mniejszej produkcji w Brazylii i USA przy jednoczesnym zwiększającym się spożyciu tego surowca.

Jak przypomina FAMMU/FAPA, nieco wcześniej Międzynarodowa Organizacja Cukru (ISO) oszacowała deficyt na globalnym rynku cukru w sezonie 2016/17 na 6,2 mln ton.

Inne firmy analityczne również zakładają, że bieżący sezon na światowym rynku cukru będzie deficytowy. Średnio z tych szacunków wynika, że deficyt tego surowca wyniesie 3,6 mln ton. Na szczęście, w niedawno zakończonym sezonie, według szacunków, produkcja ma być większa od spożycia średnio aż o 3,7 mln ton.

Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA

McHale - baner
Danko baner marzec 2024
Webinarium konopie - baner
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.