fbpx

Z prac Sejmowej Komisji Rolnictwa – alternatywne źródła białka

Sejmowa Komisja Rolnictwa i Rozwoju Wsi 20 listopada rozpatrzyła informacje Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na temat „Programu w sprawie działań w zakresie pozyskiwania alternatywnych źródeł białka dla białka soi GM w żywieniu zwierząt” oraz  możliwości zaspokojenia krajowego zapotrzebowania na białko paszowe w oparciu o polskie surowce i krajowego bilansu pasz.

Działania na rzecz wsparcia produkcji roślin wysokobiałkowych, które zostały wdrożone  przez resort rolnictwa to między innymi upowszechnianie agrotechniki uprawy soi, udoskonalanie i upowszechnianie upraw krajowych roślin strączkowych – łubinu, bobiku i grochu. Przyznawane jest również wsparcie bezpośrednie w sektorze roślin wysokobiałkowych.

Opracowano również listę zalecanych odmian w zakresie uprawy soi i pozostałych roślin strączkowych. Prowadzone są obecnie  także działania na rzecz zwiększenia udziału białka rzepakowego w mieszankach paszowych.

Materiały paszowe, dla których istnieje potencjał dla zwiększonego wykorzystania w celach paszowych, to rzepak, soja bez genetycznej modyfikacji, rośliny strączkowe oraz przetworzone białko zwierzęce i białko owadzie.

Źródło: Sejm RP

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.