Lubuska Izba Rolnicza wraz z Sekretariatem Regionalnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w dniach 19 – 20 czerwca organizuje dwudniowe warsztaty pn. „Zasoby środowiska naturalnego w rozwoju przedsiębiorczości mieszkańców obszarów wiejskich”.
Projekt ma na celu aktywizację mieszkańców obszarów wiejskich i upowszechnianie wiedzy w zakresie innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie i w produkcji żywności oraz popularyzowanie wiedzy w zakresie optymalizacji wykorzystywania przez mieszkańców obszarów wiejskich zasobów środowiska naturalnego.
– Uczestnicy warsztatów będą mieli okazję poznać zawiłości procesu warzenia sera, wypieku chleba czy komponowania kosmetyków na bazie ziół, przy zapewnieniu im materiałów warsztatowych i odpowiedniego wyposażenia a zdobytą wiedzę wykorzystać do rozwoju własnej przedsiębiorczości. Podczas trwania warsztatów przewidziany jest również wykład nt. różnych form prawnych grup producentów rolnych jak spółdzielnie, spółki czy stowarzyszenia – informuje LIR.
Operacja jest realizowana w wyniku konkursu dla Partnerów KSOW, na wybór operacji realizowanych w 2018 roku, w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, Plan operacyjny na lata 2018-2019.
Źródło: LIR