fbpx

Wzrost światowej produkcji mięsa drobiowego

Według oceny specjalistów z ministerstwa rolnictwa USA, światowa produkcja mięsa drobiu w bieżącym roku będzie o 4% większa niż rok wcześniej i osiągnie 74 mln ton. Najszybszy wzrost produkcji wystąpi w Chinach (o 8%) i w Brazylii (o 5%). N


W Chinach produkcja mięsa drobiu rośnie od 2006 r. na sutek niedoboru wieprzowiny na krajowym rynku. Bodźcem do zwiększania produkcji w Brazylii jest wzrost popytu na to mięso na rynkach światowych. W USA produkcja ta zmniejszy się po raz pierwszy od 1973 r. pod wpływem wysokich kosztów pasz i energii. W Unii Europejskiej produkcja mięsa brojlerów zwiększy się nieznacznie mimo spadku tej produkcji w Wielkiej Brytanii. Z Brazylii i USA łącznie eksportuje się 80% mięsa drobiu eksportowanego na świecie ogółem. Rosnąć będzie brazylijski eksport do Hong Kongu, Japonii, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Arabii Saudyjskiej, Wenezueli i Unii Europejskiej. Eksport amerykański będzie się zmniejszać na skutek spadku zapotrzebowania na to mięso w Rosji. Na wysokim poziomie utrzyma się amerykański eksport do Chin, Meksyku, Kanady, Kuby i Ukrainy.

(Agra Europe 2008, nr 2336, s. M/11) W.M.
foto: Wrp.pl
McHale - baner - kwiecień 2024
Syngenta baner Treso
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.