Wzrost sprzedaży żywności ekologicznej w Danii

0
795

W latach 2001-03 w Danii na rynku żywności ekologicznej panowała stagnacja. W ostatnim roku sytuacja zmieniła się – obroty wzrosły o 12%. N


Eksperci przewidują, że w ciągu następnych 3-5 lat sprzedaż podwoi się. Dodatkowym bodźcem do rozwoju jest wzrost popytu na ekologiczną żywność na pobliskich rynkach zagranicznych (Szwecja, Niemcy, Wielka Brytania). Ocenia się, że wzrośnie produkcja mięsa i mleka metodami ekologicznymi. Liczebność krów mlecznych w gospodarstwach ekologicznych powinna zwiększyć się o 20 tys. sztuk. W bieżącym roku w ogromnym stopniu wzrósł popyt na mieloną wołowinę z ferm ekologicznych (w Danii mielona wołowina pochodzi od bydła mlecznego wycofanego ze stada) – powodem tego mogą być obawy przed ptasią grypą. Rośnie też popyt na ekologiczną wieprzowinę. Ocenia się, że do jesieni ubój ekologicznie chowanych świń zwiększy się o 50%. Obecnie w Danii produkcję ekologiczną prowadzi się na powierzchni 160 tys. ha (6% duńskich użytków rolnych). Ocenia się, że w ciągu następnych 5 lat areał ten wzrośnie do 200 tys. ha.

(Agra Europe 2006, nr 2210, s. N/1)
W.M.