Wzrost sprzedaży ekologicznego mięsa w Norwegii

0
352

Sprzedaż ekologicznego mięsa w Norwegii w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2007 r. zwiększyła się o 120%. Jednak w liczbach bezwzględnych jest to ilość niewielka. Tylko 0,5% zwierząt ubijanych w Norwegii jest odchowywanych według zasad rolnictwa ekologicznego.


Mimo rządowego założenia, że w 2012 r. żywność ekologiczna ma stanowić 15% żywności produkowanej w Norwegii ogółem. Wartość mięsa ekologicznego sprzedanego w Norwegii w I półroczu 2007 r. wyniosła 18,9 mln koron (2,44 mln euro), podczas gdy w I półroczu 2006 r. – 8,8 mln koron (1,13 mln euro). Jest to niewielka część ekologicznej żywności sprzedawanej w Norwegii (jej wartość ogółem 308 mln koron, czyli 39,74 mln euro). W warunkach ekologicznych odchowuje się tylko 0,22% krajowego pogłowia świń i 1,51% pogłowia jagniąt. Tylko 40% ekologicznego mięsa sprzedawanego jest pod tą etykietą – reszta trafia na półki sklepowe jako mięso uzyskane tradycyjnie. Spowodowane jest to względami rynkowymi.

(Agra Europe 2007, nr 2278, s. M/10)
W.M.

N