Według prognoz FAO, w 2010 roku światowa produkcja mięsa wzrośnie o 1,8% do 286,4 mln ton. Na wzrost produkcji mięsa na rynku światowym wpłynie przede wszystkim większa produkcja mięsa wieprzowego oraz drobiowego. Niewielki wzrost będzie dotyczył także wołowiny oraz mięsa owczego.
W 2010 roku do światowego handlu trafi około 25,4 mln ton mięsa, tj. o 0,4% więcej niż w 2009 roku. Wzrost ten będzie wynikiem przede wszystkim znacznego zwiększenia eksportu wieprzowiny, przy niewielkim wzroście handlu wołowiną (+0,3%). Produkcja drobiu oraz mięsa owczego i koziego obniżą się odpowiednio o 1% oraz 0,2%.
W bieżącym roku spożycie mięsa ogółem przypadające na jednego mieszkańca na świecie wyniesie 41,9 kg/osobę, tj. będzie o 0,6% większe niż przed rokiem. Spożycie mięsa w krajach rozwiniętych wzrośnie o 0,8% do 80,7 kg/osobę, natomiast w krajach rozwijających się zwiększy się o 0,9% do 31,6 kg/osobę.
Tabela. Produkcja mięsa na świecie, mln ton
2006 |
2007 |
2008 |
2009 |
2010a |
zmiana% 2010/2009 |
|
mięso ogółem |
271,5 |
274,4 |
279,3 |
281,5 |
286,4 |
1,8 |
wieprzowina |
101,7 |
99,8 |
103,6 |
106,0 |
108,1 |
2,0 |
drób |
85,4 |
90,1 |
91,8 |
92,3 |
94,8 |
2,7 |
wołowina |
65,7 |
65,1 |
65,4 |
64,7 |
64,9 |
0,3 |
mięso owcze i kozie |
13,3 |
14,0 |
13,0 |
13,0 |
13,1 |
0,5 |
a – prognoza FAO
Źródło: Raport sygnalny FAMMU/FAPA