fbpx

Wzrost kosztów chowu drobiu

Przedstawiciele International Poultry Council, zrzeszającej 24 kraje na świecie, oceniają, że dotychczasowe szacunki wzrostu kosztów chowu drobiu o 6-7% były zaniżone. We Francji ocenia się, że wzrost kosztów wynosi około 15%. Podobnie kształtują się one w Wielkiej Brytanii. Tam rocznie straty w chowie drobiu wynoszą 200 mln euro.

W ciągu ostatnich 4 miesięcy ceny kukurydzy i pszenicy zwiększyły się o 50%, a soi – o 20%. Specjaliści oceniają że nie jest to zjawisko przejściowe i może się utrzymywać. Tak duży wzrost kosztów nie da się zrekompensować zwiększeniem wydajności produkcji i część kosztów musi być przeniesiona na konsumentów – oznacza to wzrost cen detalicznych drobiu.
(Agra Europe 2010, nr 2434, s. 17)
W.M.

McHale - baner - kwiecień 2024
Axial Syngenta baner
Baner webinarium konopie
POZ 2024 - baner

ZOSTAW KOMENTARZ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Najpopularniejsze artykuły
NAJNOWSZE WIADOMOŚCI
[s4u_pp_featured_products per_row="2"]
INNE ARTYKUŁY AUTORA




ARTYKUŁY POWIĄZANE (TAG)

NAJNOWSZE KOMENTARZE

Newsletter

Zapisz się do Rolniczego Newslettera WRP.pl, aby otrzymywać informacje o tym co aktualnie najważniejsze w krajowym i zagranicznym rolnictwie.