Wartość eksportu produktów rolnych z Niemiec w 2007 r. wyniosła 43,4 mld euro, czyli zwiększyła się o 14,6% w porównaniu z poprzednim rokiem. Jednocześnie import tych towarów wzrósł o 12,3% osiągając 53,5 mld euro.
Eksport produktów zwierzęcych wyniósł 15 mld euro (wzrost o 19,1%), a produktów roślinnych – 20 mld euro (wzrost o 12,6%). Eksport tzw. produktów luksusowych (alkohol, papierosy, kakao, itp.) wzrósł o 12,3% i osiągnął 7,7 mld euro. Eksport do krajów Unii Europejskiej (wzrost o 16%) dwukrotnie przewyższył eksport do krajów trzecich (wzrost o 8,7%). Wartość wyeksportowanych produktów mleczarskich osiągnęła 7 mld euro, czyli wzrosła w ciągu roku o 27,2%. Towary te stanowiły 16% niemieckiego eksportu produktów rolnych. Najwięcej sprzedano ich na rynku włoskim. Wartość wyeksportowanego mięsa i jego przetworów wyniosła 5,8 mld euro (wzrost o 13%). Towary te stanowiły 13% ogółu eksportu rolnego i podobnie, jak w wypadku produktów mleczarskich, głównym ich odbiorcą były Włochy. Wartość wyeksportowanych zbóż i ich przetworów osiągnęła 5,2 mld euro (wzrost o 15,1%) i stanowiła 12% ogółu eksportu. Sprzedawano je głównie na rynku holenderskim. Największą pozycją importu były nasiona roślin oleistych i ich przetwory. Ich wartość osiągnęła 5,3 mld euro (wzrost o 18,1%), Kolejne miejsca zajmowały produkty mięsne (5,2 mld euro, wzrost o 13,1%) i mleczarskie (wartość 5,1 mld euro, wzrost o 22%).
W.M.
foto: przejście graniczne w Kołbaskowie – MS/Wrp.pl