Wartość eksportu produktów mleczarskich z Łotwy w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2007 r. osiągnęła 41,759 mln łatów (59,1 mln euro), czyli była o 19,4% większa niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Pod względem ilości eksport ten wyniósł 84900 ton – zwiększył się on o 11%. N
W największym stopniu, bo o 34,4% wzrosła wartość eksportowanego mleka i śmietany, wartość eksportowanego masła wzrosła o 14,5%, a sera spadła o 1%. Wartość eksportu produktów mleczarskich stanowiła 2% wartości ogółu towarów eksportowanych w omawianym czasie z Łotwy. W ciągu pierwszych trzech kwartałów 2007 r. mleczarnie łotewskie zakupiły 404,7 tys. ton mleka, czyli o 55 więcej niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Cena skupu mleka wzrosła o 6% i osiągnęła 174,61 łaty za tonę (248,44 euro).
(Agra Food East Europe 2007, nr 302, s. 13)
W.M.
N